Φρούριο Τεκέ, με θέα τον Αμβρακικό

Η Ελλάδα μας, μια χώρα με ιστορία,  ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, γεύσεων, χρωμάτων και αρχιτεκτονικών στοιχείων που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Μια χώρα που η κάθε εποχή της έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο χρόνο και που όλα μαζί συνθέτουν την εικόνα που βλέπουμε εμείς σήμερα.

Ο ταξιδιώτης εύκολα παρατηρεί διάσπαρτα τα μικρά ή μεγάλα κάστρα, που έχουν χτιστεί το καθένα για τους δικούς του λόγους και είναι στενά συνδεδεμένα με πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα.

Κάποια από αυτά είναι διάσημα και φιγουράρουν στους τουριστικούς καταλόγους και κάποια άλλα είναι λιγότερο γνωστά, το ίδιο όμως σημαντικά, όπως το Φρούριο Τεκέ, ένα εντυπωσιακό κάστρο το οποίο διαθέτει μοναδική θέα και φτιάχτηκε γύρω στο 1800 από τον Αλή Πασά.

Το συγκεκριμένο φρούριο λέγεται και Κάστρο του Γρίβα και βρίσκεται σε ένα λόφο με υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα.

Ο λόφος που είναι χτισμένο το φρούριο, βρίσκεται σε μια λωρίδα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη γέφυρα της Λευκάδας.

Σημείο καθόλου τυχαίο καθώς η θέση του είναι τέτοια που επιτρέπει τον πολύ καλό έλεγχο προς τη θάλασσα αλλά και την ξηρά και συγκεκριμένα το δρόμο που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα.

Η επιλογή της θέσης είχε τεράστια στρατηγική αξία για τη δραστηριότητα του Αλή πασά που αρχικά προσπάθησε να μετατρέψει σε φρούριο το μοναστήρι, με στόχο να δημιουργήσει ένα ασφαλές σημείο για να μπορέσει αργότερα να καταλάβει το κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Όμως τα σχέδιά του δεν ολοκληρώθηκαν καθώς τον Ιούλιο του 1807 τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στους Γάλλους με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η επίθεση του στην Αγία Μαύρα.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων και για το λόγο αυτό από πολλούς αποκαλείται ως το «κάστρο του Γρίβα».      

Η ονομασία του ως Φρούριο Τεκέ προέρχεται από το μοναστηριακό

μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668 με την ονομασία «Τεκές».

Από το κανάλι n.p. production του Youtube

#ΚΑΣΤΡΟ ΓΡΙΒΑ #ΚΑΡΑ ΤΕΚΕ #ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ #Φρούριο Τεκέ