Σύψας: Η Αθήνα θυμίζει Λονδίνο, θα έχουμε πρόβλημα

Κατά 37,5% αυξημένη η κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής μεταξύ του πρώτου και δεύτερου lockdown και μόλις 15,4% μειωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών.

Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: “Το lockdown φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τον κυκλοφοριακό φόρτο στις οδικές αρτηρίες της Αττικής. Συγκριτικά με τον κυκλοφοριακό φόρτο ένα χρόνο πριν η μείωση που καταγράφεται ανέρχεται μόλις στο 15,4%.

Τα σχετικά συμπεράσματα (επισυνάπτεται αναλυτική παρουσίαση) προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών (ΔΙΔΙΜΥ).

Πού υπάρχει μεγαλύτερη μείωση

Η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν κατά πολύ μειωμένη στο πρώτο lockdown, ενώ συνολικά η μεγαλύτερη μείωση φαίνεται να καταγράφεται σε κεντρικές Λεωφόρους, όπως η Πανεπιστημίου η Μεσογείων και η Συγγρού.

Συνολικά οι αρτηρίες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι οι

  • Λ. Κηφισού,
  • Λ. Ποσειδώνος,
  • Βασιλίσσης Σοφίας και
  • Κηφισίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown η κυκλοφορία καταγράφει αύξηση κατά 37,5% σε σχέση με αυτήν του 1ου lockdown. Επίσης σε σχέση με το 2ο lockdown έχει καταγραφεί, ότι σε σύγκριση με το 2019 η κυκλοφορία μειώθηκε μόλις κατά 15,4%. Σε αντίστοιχη σύγκριση για το 1ο lockdown φαίνεται ότι τον Μάρτιο του 2020 η κυκλοφορία στην Αττική ήταν 49,5% λιγότερη από αυτήν του Μαρτίου του 2019″.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: “Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας από την πανδημία όσο και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων στις οδικές αρτηρίες της Αττικής”.

Σύψας: Οι εικόνες συνωστισμού θυμίζουν Λονδίνο

“Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς” υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών, ο κ. Σύψας επισήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους καθώς όπως είπε είναι εικόνες που είδαμε και στο Λονδίνο νωρίτερα και τελικά οδήγησαν σε σκληρό lockdown.

“Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη”.

Τα αυστηρά μέτρα της αστυνομίας

Σχέδιο αποτροπής “ρεβεγιόν”, κινητικότητας και συγχρωτισμού, ετοιμάζει η Ελληνική Αστυνομία ενόψει των εορταστικών ημερών. Σε αναστολή δρομολογίων και κλείσιμο σταθμών του Μετρό, κυρίως αυτόν του Συντάγματος, από τις 18:00 έως τις 21:00, προσανατολίζονται τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να ανακοπεί η κινητικότητα των “περίεργων” και “βολταδόρων” πολιτών, που θέλουν να νιώσουν, έστω και επικίνδυνα αυθόρμητα, το εορταστικό κλίμα της πόλης.

Την ίδια ώρα ο αστυνομικός σχεδιασμός αποτροπής υπεράριθμων “ρεβεγιόν” περιλαμβάνει ακόμη και κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής για την αποφυγή κίνησης πολιτών μετά τις 22:00 το βράδυ καθώς ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επίσης έγκαιρη ανταπόκριση σε πληροφορίες έντονο συγχρωτισμού σε οικίες με εντολή εισαγγελέα και εναέρια επιτήρηση περιοχών με drones…

5.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του σχεδιασμού ενδέχεται να αυξηθεί σε 4.000-5.000, τουλάχιστον τις κρίσιμες “παραμονές” Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια ιδιότυπη… αποστείρωση περιοχών με αυξημένα επιδημιολογικά φορτία και κυρίως περιοχών της Δυτικής Αττικής που πρόσφατα τέθηκαν σε αυστηρότερο καθεστώς απαγόρευσης.

Οι αστυνομικοί θα ερευνούν διεξοδικότατα καταγγελίες για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων σε σπίτια, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, θα ενημερώνουν τους αρμόδιους εισαγγελείς και αν κρίνεται σκόπιμο θα ακολουθούν αστυνομικές επεμβάσεις και βεβαίωση προστίμων. Στατικές αστυνομικές δυνάμεις θα βρεθούν σε όλες τις στολισμένες πλατείες περιοχών της Αττικής για την αποτροπή υπεράριθμων συγκεντρώσεων και “κορωνοπάρτι” και χρήση των ηχητικών μηνυμάτων από τα περιπολικά για την απομάκρυνση συγκεντρωμένων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και συλλήψεις.

Εξίσου εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι σε διόδια, εισόδους και εξόδους των πόλεων, σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, στους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προσπάθειες μετακίνησης εκτός νομών. Στα διόδια ειδικά θα περνάνε από έλεγχο όλα τα διερχόμενα οχήματα προκειμένου τα στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής να εξετάζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Περιπολίες σε καταστήματα, εκκλησίες και κομμωτήρια

Οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας έχουν έρθει και πάλι σε επαφή με μητροπολίτες, ενώ τοπικοί αστυνομικοί με τους ιερείς, για την πιστή τήρηση των μέτρων.

Σε έντονο αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Μάνδρα, περιοχές που ήδη από 18 Δεκεμβρίου βρίσκονται σε καθολικό lockdown. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκεκριμένες περιοχές σημειώνοντας: “Θα είναι όλεθρος αν η Δυτική Αττική αρχίσει να πλημμυρίζει το Λεκανοπέδιο με κορωνοϊό” και δεν απέκλεισε να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές σκληρότερα μέτρα ανάλογα με της Δυτικής Αττικής.