Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19

Σήμερα Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ περισσότερα από 30.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους έναντι της covid-19.

Πώς θα μιλήσετε όμως στα παιδιά για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και πώς θα τα προετοιμάσετε;
«Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι αυτό που κάνετε είναι σχεδιασμένο για να τα προστατεύσει από τον κορονοϊό», λέει η παιδίατρος Kimberly Giuliano, MD της Cleveland Clinic.

Ξεκινήστε με τα βασικά
“Είτε πρόκειται για το εμβόλιο COVID είτε για οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, είναι πραγματικά σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν γιατί εμβολιαζόμαστε”, λέει η Δρ Giuliano. «Χορηγούμε ένα εμβόλιο για να προλάβουμε μία ασθένεια».

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο, να μετέχουν επίσης με ασφάλεια σε εξωσχολικές δραστηριότητες, πάρτι αλλά και στις διακοπές. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για την προστασία άλλων ανθρώπων.

«Ο εμβολιασμός όλων που είναι στο περιβάλλον τους, βοηθά πραγματικά στην πρόληψη και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού από τον έναν στον άλλο», λέει η Δρ Giuliano.

Καταρρίψτε τις φήμες
Υπάρχουν πολλά μικτά μηνύματα για τα εμβόλια – και τα παιδιά ακούνε και διαβάζουν γι ‘αυτά, όπως και οι ενήλικες.

«Ρωτήστε το παιδί σας τι έχει ακούσει για το εμβόλιο, ώστε να καταλάβετε από πού προέρχεται η πληροφόρησή του», λέει η Δρ Giuliuno. “Ίσως είναι 100% από διάφορα fake news, αλλά μπορεί να έχουν κάποιες βάσιμες ερωτήσεις και ανησυχίες.”

Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να σας πουν για τις απορίες και τους προβληματισμούς τους, μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε απαντήσεις από τους επίσημους φορείς και να καθησυχάσετε το παιδί ότι πήρατε την απόφαση να εμβολιαστεί για την υγεία και την ασφάλειά του.

Συζητήστε τις πιθανές παρενέργειες
Εάν κάποιος στην οικογένειά σας εμφάνισε κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 ή εάν το παιδί σας γνωρίζει κάποιον άλλον που το έκανε και μετά είχε πυρετό και πόνο, μπορεί να φοβάται ότι θα έχει και εκείνο μία παρόμοια εμπειρία.

Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν παρενέργειες από το εμβόλιο, αλλά μερικοί έχουν. Ευτυχώς, ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και διαρκούν λίγο.

Συγκεκριμένα οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι:

  • Πόνος στο χέρι
  • Κούραση.
  • Μυϊκοί πόνοι.
  • Πονοκέφαλοι.
  • Πυρετός ή / και ρίγη.

Εξηγήστε στα παιδιά ότι οι τυχόν πιθανές παρενέργειες, αν και ανεπιθύμητες, είναι καλύτερες από την εναλλακτική λύση που είναι η νόσηση με COVID-19.

«Πολλές φορές εξηγώ στους γονείς ότι η ασθένεια είναι πολύ χειρότερη από την ένεση ή τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από το εμβόλιο», λέει η Δρ Giuliano.

Ασφάλεια του εμβολίου
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι μπορεί να έχουν ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια του ίδιου του εμβολίου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες είναι οι ενήλικες που εμπιστεύονται περισσότερο οι έφηβοι, οπότε μπορείτε να τους βοηθήσετε να μετριάσουν τις ανησυχίες τους διαβεβαιώνοντάς τους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Εξηγήστε ότι το εμβόλιο έπρεπε να υποβληθεί σε σημαντικές δοκιμές πριν εγκριθεί για την ηλικιακή ομάδα τους.

Μετά από αυστηρές δοκιμές, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το FDA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχουν βρεθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πριν τη διάθεσή του, το εμβόλιο Pfizer δοκιμάστηκε διεξοδικά ειδικά για να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

«Τα παιδιά αυτήν τη στιγμή λαμβάνουν το ίδιο ακριβώς εμβόλιο με τους ενήλικες, χωρίς διαφορά ως προς τη δόση ή το περιεχόμενο», εξηγεί η Δρ Τζουλιάνο. «Δεν υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι και τα παιδιά έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τους ενήλικες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια».

Προετοιμασία για το ραντεβού
Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε ένα παιδί για το εμβόλιο είναι να το ενημερώσετε τι να περιμένει.

Συζητήστε τι θα συμβεί την ημέρα του πρώτου ραντεβού για το εμβόλιο, π.χ. πως είναι το εμβολιαστικό κέντρο, τη διαδικασία και την πιθανή ώρα που θα απαιτηθεί.

Μην χορηγήσετε από πριν παυσίπονο
Και ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στο παιδί σας ένα παυσίπονο πριν από τη λήψη του εμβολίου, η Δρ Giuliano συμβουλεύει να μην το κάνετε.
«Για να είναι το εμβόλιο πιο αποτελεσματικό, είναι καλύτερα να μην παρεμβαίνουμε σε αυτό που κάνει το σώμα μας», λέει.

Μιλήστε για τη δική σας εμπειρία
«Μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία εμβολιασμού και πως τελικά η προστασία όλων θα μας επιτρέψει την επιστροφή σε μία φυσιολογική ζωή».
Πηγή: health.clevelandclinic.org