Επίκαιρη Ερώτηση Φωτεινής Πιπιλή για Υπόθεση Μπεκατώρου

Την καρατόμηση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ζητάει με Επίκαιρη Ερώτησή της, από τις 16/01/2021, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη η βουλευτής Α΄ Αθηνών, Ν.Δ., κ. Φωτεινή Πιπιλή.

Η βουλευτής ζητάει επίσης από την Υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση γεγονότων ανάλογων με την καταγγελία της κ. κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της επί δύο φορές Ολυμπιονίκη για την αήθη και ποινικά κολάσιμη ασέλγεια σε βάρος της προκάλεσε πανελλήνιο σάλο και αμαύρωσε κάθε ιδέα περί Ιδεώδους του Αθλητισμού και του Πρωταθλητισμού. Αυτή ήταν η μία πλευρά της ιστορίας που σόκαρε το Πανελλήνιο. Όπως τονίζει στην ερώτησή της η βουλευτής, εξίσου σοκαριστική ήταν η απαράδεκτη, αντιδεοντολογική αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, και προσωπικά του Προέδρου της, διότι, όχι μόνο δεν καταδίκασε με απόλυτο τρόπο την αποκαλυφθείσα συμπεριφορά, όχι μόνο δε στάθηκε στο πλευρό της αθλήτριας, αλλά στην ουσία επιχείρησε να συγκαλύψει το γεγονός, αφήνοντας απαράδεκτες αιχμές εις βάρος της κ. Μπεκατώρου.

Όπως υπογραμμίζει η Φωτεινή Πιπιλή, η συμπεριφορά αυτή του Δ.Σ. είναι η ακριβώς αντίθετη από αυτήν που θα περίμενε η κοινωνία με δεδομένο τον ευαίσθητο χώρο που καλύπτει, τον χώρο της προώθησης της αξίας του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας στα παιδιά μας, διαρρηγνύοντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς.

Η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 22 Ιανουάριου 2021 (επισυνάπτεται).

Η Επίκαιρη Ερώτηση

“Η συγκλονιστική αποκάλυψη της επί δύο φορές Ολυμπιονίκη κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου για την αήθη και ποινικά κολάσιμη ασέλγεια σε βάρος της προκάλεσε πανελλήνιο σάλο και αμαύρωσε την ιδέα περί Ιδεώδους του Αθλητισμού.

Η κυρία Σοφία Μπεκατώρου, με τη συνειδητή επιλογή της να σπάσει τον τοίχο της σιωπής, προσέφερε στο σύνολο της κοινωνίας. Αφυπνίζει όλους μας και ιδιαίτερα τους ίδιους τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε αθλητικά σωματεία ώστε να αποκτήσουν την πολύτιμη  για τις νεαρές ηλικίες εμπειρία της άθλησης, της ευγενούς άμιλλας και της καλλιέργειας των ατομικών τους δυνατοτήτων. Αυτή είναι η θετική πλευρά στην ιστορία. Ξυπνήσαμε όλοι. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, όπου με επαίσχυντο και προκλητικό τρόπο αντέδρασε με επίσημη ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Αντί να σπεύσει να επεξεργαστεί, με τη συνεργασία του Υπουργείου και ειδικών επιστημόνων για μείζονα κοινωνικά θέματα, τη μαρτυρία της κυρίας Μπεκατώρου, όχι  μόνο δε ζήτησε ταπεινά συγγνώμη αλλά κατά κάποιο τρόπο εγκάλεσε την κυρία Μπεκατώρου για το γεγονός ότι τότε, στην ευαίσθητη ηλικία της, δεν αποκάλυψε την αποτρόπαια εις βάρος της πράξη από ενεργό παράγοντα της Ομοσπονδίας.

Με δεδομένο ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες και τα σωματεία επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ερωτάται η Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την πρόληψη ανάλογων γεγονότων;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο, με δεδομένη την απαράδεκτη, αντιδεοντολογική αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, και προσωπικά του προέδρου, να καθαιρέσει το Διοικητικό Συμβούλιο διότι, όχι μόνο δεν καταδίκασε με απόλυτο τρόπο τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά στην ουσία επιχείρησε να τη συγκαλύψει;”