Αεροδρόμιο Επιταλίου:Πτήσεις μέσα στο 2023

Υπεγράφη από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αερολέσχης Πύργου, σύμφωνα με το οποίο η τελευταία ορίστηκε υπεύθυνη λειτουργίας του αεροδρομίου του Επιταλίου.

Αυτό σημαίνει την οριστική χορήγηση της άδειας για τη λειτουργία του αεροδρομίου στο Επιτάλιο, η οποία αν και είχε τεθεί σε ισχύ δεν είχε ενεργοποιηθεί, καθώς απέμενε η υπογραφή από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» την τελική υπογραφή έκανε στέλεχος κορυφαίου επιπέδου, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Πλέον απομένει η τυπική διαδικασία που είναι οι υπογραφές του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και του προέδρου της Αερολέσχης Πύργου Θοδωρή Γιαννακούλια. Η σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο την 31η Οκτωβρίου 2022 και ορίζει ότι από και προς το αεροδρόμιο Επιταλίου θα εκτελούνται «VFR» πτήσεις, δηλαδή πτήσεις εξ’ όψεως. Με τον όρο «VFR» ονομάζονται οι πτήσεις στις οποίες ο πιλότος μπορεί να ακολουθεί μια πορεία εξ’ όψεως, δηλαδή τέτοιες πτήσεις δεν μπορούν να γίνουν όταν οι συνθήκες που επικρατούν δεν επιτρέπουν στον πιλότο να έχει ορατότητα.

Οι απογειώσεις και προσγειώσεις από και προς το αεροδρόμιο Επιταλίου θα εκτελούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το ΦΕΚ αδειοδότησης Π.Π.Ε.Α.Ε. και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, όπως περιγράφονται στο AIP GREECE. Επιπλέον θα λαμβάνονται υπόψη οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες της περιοχής, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο AIP-Greece ENR 1.2 Visual Flight Rules (VFR). Είναι υποχρεωτική η κατάθεση σχεδίου πτήσης από τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν το πεδίο προσγείωσης στην Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) του Α/Δ Αvδpαβίδας. Η έναρξη και το πέρας οποιασδήποτε πτητικής δραστηριότητας ακόμα και όταν εκτελούνται πτήσεις εντός της ATZ Επιταλίου, δηλώνεται από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας τηλεφωνικά και εγκρίνεται από τις Αρχές ΕΕΚ του Α/Δ Ανδραβίδας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει πτητική δραστηριότητα στο Π.Π.Ε.Α.Ε. Πτήσεις εκτός της ATZ Επιταλίου θα εκτελούνται κατόπιν εγκρίσεως της ΕΕΚ Ανδραβίδας, αφού γίνει ενημέρωση για NOTAM και τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής πτήσεων.

Η Υπηρεσία Προσέγγισης του Α/Δ Ανδραβίδας, δεν θα απαγορεύει τη χρήση του Πεδίου Π/Γ σε οποιοδήποτε Α/Φ, εκτός αν υπάρξει σαφής απαγόρευση από μέρους του Υπεύθυνου Λειτουργίας, του Π.Π.Ε.Α.Ε., ή της ΥΠΑ. Ειδικά, μνημονεύεται ότι πτήσεις από και προς το εξωτερικό πραγματοποιούνται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα χαρακτηρισμένου ως Νομοθετημένου σημείου εισόδου – εξόδου για τη διενέργεια των, κατά νόμο, απαιτούμενων ελέγχων. Η Υπηρεσία Προσέγγισης Ανδραβίδας θα είναι υπεύθυνη μόνο για την μετάβαση και αναχώρηση των διακινούμενων Α/Φ από και προς την ΑΤΖ Επιταλίου. Η δραστηριότητα του Π.Π.Ε.Α.Ε., δεν θα επηρεάζει το έργο της Π.Α. και θα αναστέλλεται οποτεδήποτε οι επιχειρησιακές – εκπαιδευτικές ανάγκες το επιβάλλουν κατόπιν οδηγιών των Υπηρεσιών ΕΕΚ Α/Δ Ανδραβίδας. Τέλος, θα απαγορεύονται αεραθλητικοί αγώνες εκτός της ATZ Επιταλίου κατά τις περιόδους διεξαγωγής ασκήσεων, αυξημένης δραστηριότητας ειδικού ενδιαφέροντος καθώς και τους θερινούς μήνες.

πηγη:ΠΑΤΡΙΣ