Φαρμάκης: Πιο ισχυρές επιχειρήσεις θα πει πιο πολλές θέσεις εργασίας

Τη σημασία που έχει ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών στην Αγορά Εργασίας για την τοπική επιχειρηματικότητα και για τους εργαζόμενους και ανέργους, επισήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του Μηχανισμού.

Ο  Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το Μηχανισμό ως ένα «πολύτιμο εργαλείο» τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Όλοι ξέρουμε ότι για πολλά χρόνια η Δυτική Ελλάδα ζει κάτω από το επίπεδο των δυνατοτήτων της, την ίδια ώρα όμως, όλα αυτά τα χρόνια ακούμε επίσης για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και για προσπάθειες μείωσης της ανεργίας. Και αναρωτιέμαι: Πως μπορούν να συμβούν αυτά εάν δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε και τι μας λείπει, σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε, αλλά και προς τα πού θέλουμε να πάμε; Πως μπορούμε να μιλάμε βάσιμα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας εάν δεν ξέρουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας και τις ανάγκες τους; Και πως μπορούμε να συμβάλλουμε επί της ουσίας στην μείωση της ανεργίας εάν δεν γνωρίζουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται και πρέπει να συνδυαστούν με την τοπική επιχειρηματικότητα;  Η Δυτική Ελλάδα, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε έναν μπούσουλα, ένα «εργαλείο» που να μας δίνει όλες αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες και αυτό ήταν ένα διαχρονικό έλλειμμα, μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες ενώ όλοι βλέπαμε το πρόβλημα, κανένας δεν μπορούσε να το λύσει. Ο Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας έρχεται λοιπόν να καλύψει αυτό το έλλειμμα και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για εμάς στην Περιφέρεια, ως φορέας αυτοδιοίκησης και διαχείρισης των πόρων για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή που παράλληλα πρέπει να στέλνει τα ορθά μηνύματα στην κεντρική εξουσία».

«Η εξίσωση της αγοράς εργασίας, στη βάση της, είναι πολύ απλή: Μεγαλύτερες και πιο ισχυρές επιχειρήσεις – περισσότερες θέσεις εργασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα στοιχεία που εμπεριέχονται στον Μηχανισμό και εμφανίζουν σαφή βελτίωση των δεικτών απασχόλησης στη Δυτική Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη μελέτη, η Δυτική Ελλάδα είχε το 2021 τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σύνολο απασχολούμενων από το 2011, δηλαδή εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια. Επίσης, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων – ποσοστό πάνω από 90% – είναι πλήρους απασχόλησης. Ακόμα, το ποσοστό ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα έφτασε το α’ τρίμηνο του 2022 στο 14,6%, ποσοστό που φέρνει τη Δυτική Ελλάδα στην 5η θέση με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται και μία αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων.

«Κάτι αλλάζει στον τόπο μας προς το καλύτερο… Και αισθάνομαι ότι ένα μερίδιο σε αυτή τη θετική αλλαγή έχουμε και εμείς, που εν μέσω πανδημίας, στηρίξαμε με όλες τις δυνάμεις που είχαμε την τοπική επιχειρηματικότητα, επιταχύναμε όλα τα προγράμματα και θέσαμε ως προμετωπίδα των προσπαθειών μας την ανάδειξη της δυναμικής των τοπικών παραγωγικών μονάδων και την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πάντως: «Αυτά τα πρώτα, πολύ θετικά στοιχεία, δεν πρέπει να μας παρασύρουν, όμως. Γιατί δεν φτάσαμε ακόμα εκεί που θέλουμε. Θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε μόνο στην αρχή του δρόμου και μπροστά μας υπάρχουν πολλές και μεγάλες ανηφόρες. Άλλωστε, όσο ανεβαίνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η πορεία προς τα πάνω. Όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε λοιπόν, αλλά τώρα που έχουμε στα χέρια μας και κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες, θα επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο. Και θα προσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας στις δομικές αδυναμίες που παρατηρούνται».

Αναφέρθηκε και στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας των νέων και των γυναικών, καθώς και την αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των θέσεων εργασίας που ζητάει η αγορά και των ειδικοτήτων που έχουν οι άνεργοι της περιοχής…