Το αρχαιότερο κλήμα -3.000 ετών- είναι στα Καλάβρυτα και κινδυνεύει από ολοκληρωτική καταστροφή !

Η εγκατάλειψη και η έλλειψη συντήρησης έχουν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ολική καταστροφή και εξαφάνιση το «Κλήμα Παυσανία» στο Παγκράτι Κλειτορίας των Καλαβρύτων. Πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο της φύσης που έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο αμπέλι που υπάρχει καταγεγραμμένο στον κόσμο. Ο πρόεδρος της κοινότητας Αντρέας Ντατσόπουλος και ο Σύλλογος Παγκρατιωτών Καλαβρυτινών έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού ζητώντας να προλάβουν το κακό καθώς όπως λένε είναι ορατός κίνδυνος εξαφάνισης, λόγω εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης, οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα από τοπικούς φορείς και δεν φτάνουν για την διάσωσή του. Το παράλογο όπως ισχυρίζονται είναι ότι το 2005 διατέθηκαν 200.000 ευρώ για να φτιαχτεί ο περιβάλλων χώρος, αλλά κανένα κονδύλι για συντήρηση του ίδιου του φυσικού αυτού μνημείου.

Το κλήμα (Vitis vinifera) υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών και σίγουρα είναι πάνω από 2.200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του!

Η τωρινή του κατάσταση

Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει καρπούς. Το γιγαντιαίο κλήμα πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή.

Το εντυπωσιακό άγριο κλήμα έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης. Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι της περιοχής Καλαβρύτων Αχαΐας.