Τα 5 μυστικά των παιδιών που αρρωσταίνουν σπάνια

Σίγουρα όλοι έχετε ένα παιδάκι στην γειτονιά σας που αρρωσταίνει σπάνια. Μήπως οι γονείς του κάνουν κάτι που δεν κάνετε;

Μάλλον όχι, λένε οι ειδικοί αλλά αν υιοθετήσετε αυτές τις πέντε υγιεινές συνήθειες τα παιδιά σας θα αποφύγουν τα κρυολογήματα.

Καθαρά χέρια

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μειώνει δραματικά τις ασθένειες του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος. Φροντίστε λοιπόν τα παιδιά σας να πλένουν συχνά τα χεράκια τους (ή να χρησιμοποιούν ένα απολυμαντικό χεριών) όταν φεύγουν από τον παιδικό σταθμό, μετά από κάθε παιχνίδι και πριν φάνε. Μάθετε στα παιδιά σας ένα τραγουδάκι και τραγουδήστε το κάθε φορά που θέλετε να τους υπενθυμίσετε το πλύσιμο των χεριών, ώστε η διαδικασία να γίνει πιο διασκεδαστική.

Να είστε δραστήριοι κάθε μέρα

Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική, μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρυολογημάτων και τα συμπτώματα γρίπης τουλάχιστον 25 – 50% κατά τη διάρκεια ενός έτους, πιθανότατα με την ενίσχυση της κυκλοφορίας των κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. «Η άσκηση είναι καλύτερη από οποιοδήποτε διαφημιζόμενη θεραπεία», λέει ο Harley Rotbart, παιδίατρος και συγγραφέας.

Επαρκής ύπνος

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πηγαίνουν στην ώρα τους για ύπνο. Η στέρηση ύπνου σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο να πάρει κρυολογήματος λέει ο Δρ Rotbart λέει. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 11-13 ώρες ύπνου.

Αποφύγετε την επαφή με το πρόσωπο

Οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης, των ματιών και του στόματος. Βοηθήστε λοιπόν το παιδάκι σας να κρατάει μακριά τα χεράκια του από αυτές τις περιοχές. Ναι, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί οπότε φροντίστε τουλάχιστον το πλύσιμο των χεριών να είναι τακτικό. Μάθετε επίσης στο παιδί να μην μοιράζεται καλαμάκια, ποτήρια ή την οδοντόβουρτσα του.

Καταναλώστε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Τα γεύματα με άφθονα φρούτα και λαχανικά θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας. Ενσωματώστε στο διατροφολόγιο τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλια) και βιταμίνης D (τόνος, γάλα και δημητριακά). Τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι οικοδομούν επίσης άμυνες.