Τα Κύθηρα βρίσκονται στο σημείο που συναντώνται το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό νησί που προσφέρει έναν πλούτο διαφορετικών εμπειριών στους επισκέπτες.
Είναι γνωστά και με την ενετική ονομασία Τσιρίγο ανήκουν στα Επτάνησα και διοικητικά στην Αττική, έχουν μήκος 29 χιλιόμετρα και πλάτος 18 χιλιόμετρα. Βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου και ξεχωρίζουν για τις πανέμορφες παραλίες, τα υπέροχα φυσικά τοπία, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα.
Διαθέτουν πολλά αξιοθέατα, κάστρα, σπήλαια και ομορφιές που μαγνητίζουν τον επισκέπτη και μαζί με τα Αντικύθηρα αποτελούν το μπαλκόνι του νότου, βόρεια ακριβώς της Κρήτης.

Μυθολογία
Το όνομα Κύθηρα έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του.
Ο Όμηρος το αναφέρει στην Ιλιάδα και είναι γνωστό ότι η θεά του Έρωτα Αφροδίτη ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια. Και άλλοι όμως σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας αναφέρονται στο νησί με το όνομα Κύθηρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος και ο Ξενοφώντας.
Η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε το γεγονός εκείνο που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Τα κύματα παρέσυραν σύμφωνα με το μύθο τη θεά η οποία έφτασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου λατρεύτηκε.

Το νησί κατοικείται τουλάχιστον από το τέλος της 6η χιλιετίας π.Χ., όπως μαρτυρά αγγείο που βρέθηκε στο σπήλαιο Αγίας Σοφίας και είναι πιθανό να κατοικούνται από την αρχή της παλαιολοθικής περιόδου. Στο σπήλαιο του Χουστή κοντά στο Διακόφτι υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από το 3.800 π.Χ. Οι οικισμοί αρχίζουν να αυξάνονται κατά την 3η χιλιετία π.Χ., όταν άρχισε η επιρροή των Μινωιτών στα Κύθηρα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι κατοικούνταν συνεχώς μέχρι το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου, στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ..
Οι επιδρομές του Μπαρμπαρόσα
Οι κάτοικοι των Κυθήρων εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μιλούν με μεγάλο δέος για τις καταστροφές του δέχτηκε το νησί τους από τις επιδρομές του τυχοδιώκτη Μπαρμπαρόσα ο οποίος ήταν Ελληνικής καταγωγής από την Μυτιλήνη και αρχιναύαρχος στο στόλο του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Εγχώριος Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων
Η μη-ιδιωτική περιουσία στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα δεν ανήκει στο δημόσιο, αλλά στην Εγχώριο Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Η Εγχώριος Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων είναι ένας θεσμός που χρονολογείται από την Αγγλοκρατία, στην οποία ανήκουν όλες οι εκτάσεις των Κυθήρων, των Αντικυθήρων και των κοντινών νησίδων που δεν ανήκουν σε ιδιώτες, τα προσκυνήματα τριών μοναστηριών των Κυθήρων, τα αγαθά που ορίζονται ως κοινόχρηστα, όπως ο αιγιαλός, οι δρόμοι και οι πλατείες, καθώς επίσης τα οχυρωματικά έργα (κάστρα) των Βενετών και εγκαταλελειμμένα κτίρια που ανήκαν σε ιδιώτες.

Επίσης στην Εγχώριο Περιουσία ανήκουν και οι Αλυκές των Κυθήρων. Σύμφωνα με έκθεση της Λιμενικής Αρχής Γυθείου μέχρι το Δεκέμβριο του 1983, στα Κύθηρα λειτουργούσαν 18 αλυκές από τις 25 που υπήρχαν προπολεμικά, κυρίως επί των ανατολικών ακτών, από τις οποίες παράγονταν αυτόπηκτο θαλάσσινό μαγειρικό αλάτι.

Καλαδί
Παραλίες
Οι παραλίες των Κυθήρων θα σε μαγέψουν με την άγρια ομορφιά και τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά τους. Οργανωμένες ή πιο ερημικές, με βότσαλο ή άμμο, είναι όλες ονειρεμένες.
- Το Καλαδί: Από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού. Τιρκουάζ νερά, βότσαλα, και μια σπηλιά που οδηγεί σε μια μικρότερη παραλία συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό.
- Το Μελιδόνι: Παραλία με beach bar και ομπρέλες, διαθέτει ψιλή άμμο, καταγάλανα νερά και θέα στην εντυπωσιακή βραχονησίδα Χύτρα.
- Ο Χαλκός: Πολύ όμορφη παραλία με βότσαλα και πράσινα νερά.
- Το Διακόφτι: Τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και η κατάλευκη άμμος θυμίζουν εξωτικό νησί ! Βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό λιμάνι των Κυθήρων.
- Ο Αβλέμονας: Ο κολπίσκος μπροστά από το γραφικό ψαροχώρι του Αβλέμονα είναι ιδανικός για βουτιές από τους βράχους!
- Το Καψάλι: Οργανωμένη παραλία μπροστά από τον κοσμοπολίτικο οικισμό Καψάλι.

Πραλία : Χαλκός