Στο νησί του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι ανήκουν στα  Επτάνησα και βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος, απέχουν 7 μίλια νότια της Κέρκυρας και διοικητικά ανήκουν στο νομό Κέρκυρας. Πρωτεύουσα τους είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο.

Σύμβολο του δήμου Παξών είναι μια τρίαινα δεξιά και αριστερά από την οποία στέκονται από ένα δελφίνι.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι κάτοικοι του νησιού και την έκαναν έμβλημά τους.

Ο Όμηρος πρώτος αναφέρει τους Παξούς. Οι κάτοικοι ήταν ηπειρωτικής καταγωγής, ελληνόφωνοι. Πρώτοι έποικοι φαίνεται να ήταν οι Φοίνικες, που είχαν αποικία τους την Κεφαλονιά.

432 π.Χ.: Είναι η μεγαλύτερη ναυμαχία που γίνεται μέχρι τότε μεταξύ Ελλήνων ανοιχτά των Παξών (που αναφέρονται ως «νήσοι των Συβότων»). Ο Θουκυδίδης στο Βιβλίο 46-50 εκθέτει τα γεγονότα της ναυμαχίας που έλαβε χώρα την άνοιξη του 432 π.Χ. μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων. Οι πρώτοι είχαν τους Αθηναίους συμμάχους, ενώ οι δεύτεροι τους Ηλείους, Μεγαρείς, Λευκάδιους και Αμβρακιώτες. H ναυμαχία έγινε στα ανοιχτά των Παξών και ήταν η μεγαλύτερη που είχε γίνει ως τότε μεταξύ Ελλήνων. ‘Ελαβαν μέρος 270 τριήρεις. Βυθίστηκαν 70 Κερκυραϊκές και 30 Κορινθιακές.

Τα χρόνια της Επανάστασης

1821: Οι Παξινοί, παρόλο που η ‘’προστάτιδα’’ Αγγλία τους το απαγόρευε αυστηρά, έλαβαν μέρος στην ελληνική επανάσταση και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα της απελευθέρωσης. Στην κορωνίδα των ηρώων βρίσκεται ο Γεώργιος Ανεμογιάννης, μπουρλοτιέρης και πυρπολητής, που πρόσφερε τη ζωή του στον αγώνα, σε ηλικία 23 χρόνων, στη Ναύπακτο.

1864: Η φλόγα της Ένωσης με την Ελλάδα που χρόνια σιγόκαιγε, φούντωσε και στους Παξούς ώσπου ψήφισαν στην Ιόνιο Βουλή την Ένωση, που έγινε στις 21 Μαΐου 1864.

Εκτός από τις παραλίες αξίζει να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο των Παξών, στο Γάιο που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριοκαι φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκκλησία της Υπαπαντής

Ερημίτης Παξών

#Παξοί #Αντίπαξοι