Στο Μον Ρεπό

Το αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Κέρκυρας βρίσκεται μέσα στο πάρκο του ανακτόρου Μον Ρεπό το οποίο αποτελεί πηγή φυσικής ομορφιάς καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και ζώων

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για το νησί της Κέρκυρας, καθώς στεγάζει σπάνια ευρήματα αλλά και κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία. Ανήκει στη δικαιοδοσία της Η΄ Ε.Π.Κ.Α. και πρώτο μέλημα της ίδρυσης του μουσείου ήταν η διαφύλαξη και παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κέντρου της αρχαίας Κέρκυρας.

Ξεκίνησε να κτίζεται το 1828 κατά τα πρότυπα του νεοκλασικισμού σε σχέδια και επίβλεψη του Άγγλου αρχιτέκτονα σερ Γεωργίου Ουίτμορ ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας των ανακτόρων των αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην μεγάλη πλατεία της Κέρκυρας, την Σπιανάδα, καθώς και του πολιτικού μηχανικού J. Harper.

Παραδόθηκε το 1831 ως θερινή έπαυλη στον δεύτερο Άγγλο Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων Νήσων σερ Φρειδερίκο Άνταμς και στη Κερκυραία σύζυγό του Νίνα Παλατιανού, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως το 1832, οπότε και αποχώρησαν οι Άνταμς για το Μαδράς της Ινδίας.

Το 1833 μεταφέρθηκε στην Έπαυλη η Σχολή Καλών Τεχνών με διευθυντή τον Κερκυραίο γλύπτη Παύλο Προσαλέντη και το 1834 στο αγρόκτημα της έπαυλης λειτούργησαν δημόσιοι κήποι. Το 1840 επί αρμοστείας του λόρδου Howard Duglas μεταφέρθηκε εκεί το Ιεροσπουδαστήριο, όπου και έμεινε δύο χρόνια.

Στο Μον Ρεπό φιλοξενήθηκε από το 1863 και για αρκετές φορές η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (Σίσσυ), η οποία αργότερα έκτισε στο χωριό Γαστούρι δική της έπαυλη, το  Αχίλλειο.

Την 1 – 6 – 1864 η έπαυλη και οι κήποι δωρίστηκαν από το Επαρχιακό Συμβούλιο της Κέρκυρας στον βασιλιά Γεώργιο Α΄, ο οποίος ονόμασε το κτήμα Mon Repos, δηλαδή «η ανάπαυσή μου».

Άννα- Μαρία & Κωνσταντίνος – καλοκαίρι 1964

Μέχρι και το 1967 το Μον Ρεπό χρησιμοποιήθηκε από την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενήθηκαν πρωθυπουργοί, βασιλείς και πρίγκιπες από την Ισπανία και την Αγγλία.

Λέγεται μάλιστα πως ο ξενώνας, ο οποίος αποτελεί ένα δεύτερο κτήριο δίπλα στην κεντρική έπαυλη πήρε το όνομα «Τίτο» από τον ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και εκεί  γεννήθηκε ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας.

Το 1967 το κτήμα επανήλθε στα χέρια του δήμου Κερκυραίων, ο οποίος το 1995 το παραχώρησε στο Υπ. Πολιτισμού για την στέγαση του Μουσείου Παλαιόπολης, το οποίο άνοιξε το 2000.

Απέχει περίπου 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και συνολικά καλύπτει 258 στρέμματα βλάστησης στο λόφο της Ανάληψης, ενώ περιλαμβάνει και ένα εντυπωσιακό ανάκτορο με απέραντη θέα στη θάλασσα.

Διαθέτει μεγάλα ανοίγματα, αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία.

Εκτός από την έπαυλη του Μον Ρεπό οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται και από τον κατάφυτο κήπο που την περιβάλλει. Υπολογίζεται πως τον συνθέτουν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια, ως πανύψηλα δέντρα!

Τον Ιούνιο του 1994, στο πλαίσιο της τότε ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μον Ρεπό φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.