Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία

Στοιχεία ενδοοικογενειακής βίας που σοκάρουν έρχονται στο φως αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το τόσο σπουδαίο πρόβλημα, το οποίο ολοένα και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μόνο το 2021 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές στην Αιτωλοακαρνανία φτάνουν σχεδόν τα 200, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 104.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας που κάνει καταγγελία, υπάρχουν ακόμη 1 με 2 που είναι «αόρατα», δηλαδή που δεν έχουν καταγγελθεί.

Το 2021 μάλιστα, ήταν μια χρονιά έκρηξης του φαινομένου, κάτι που σαφώς σχετίζεται με τον κορωνοϊό και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ελπιδοφόρο είναι πάντως το γεγονός πως όλο και περισσότερα θύματα, αρχίζουν να μιλούν για την βία που έχουν υποστεί, κάτι που λίγα χρόνια πριν, δεν γίνονταν σε τέτοιο βαθμό. Ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής είναι όμως ακόμη εδώ και σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης είναι τόσο δυνατός, που κάνει το θύμα να παραμένει σιωπηρό και να υπομένει…
Αντίστοιχα, γείτονες και συγγενείς που αντιλαμβάνονται τέτοια περιστατικά προτιμούν να μην παρεμβαίνουν στη λογική του να «μην μπλέξουν» ή στο να μην ανακατεύονται σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν. Μια τραγικά λάθος προσέγγιση, μιας και το βασικό ζητούμενο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι το «σπάσιμο» της σιωπής.

Τα στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, στις οποίες έχουν επιληφθεί οι αστυνομικές Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Ακαρνανίας και Αιτωλίας για το 2021 και για το α’ εξάμηνο του 2022 έχουν ως εξής:

Ακόμη, η Γραμμή SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.
Την γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά σε 24ωρη βάση, 365 µέρες τον χρόνο.

Πηγή :agriniopress

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B7_%CE%B2%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1