Στη Ρόδο !

Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατείχε τη Ρόδο από το 1309 έως το 1523 και μετέτρεψε την πόλη σε προπύργιο.

Μεταγενέστερα, η πόλη εντάχθηκε υπό Ιταλική και Τουρκική κατοχή.

Με το Παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και τον δρόμο των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της Γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η Γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου.

Από το 1988 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515. 

Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια. Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

 Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα από κάθε περίοδο του νησιού. Επιπλέον εκεί στεγάζεται στο κτίριο του μεγάλου Νοσοκομείου των Ιπποτών.

Πύργος του Ρολογιού

 Ο Πύργος του Ρολογιού διαθέτει πανοραμική θέα της Παλιάς Πόλης.

Τζαμί Σουλειμάν

Κάτω από την οδό των ιπποτών, βρίσκεται το Τζαμί Σουλειμάν με το έντονο ροζ χρώμα του, το οποίο χτίστηκε μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς. Ο μιναρές του, ορόσημο της πόλης, φαίνεται από μακριά. Σε κοντινή απόσταση, στην πλατεία Αρίωνος βρίσκεται το Τζαμί Mustafa Pasha και δίπλα του, τα τουρκικά λουτρά του 16ου αιώνα, τα οποία προσφέρουν ένα αυθεντικό τουρκικό χαμάμ.

Εβραϊκή Συναγωγή

Κατά τη δεκαετία του 1930 υπήρχαν έξι συναγωγές στη Ρόδο και ένας εβραϊκός πληθυσμός περίπου 6.500 ατόμων. Η Συναγωγή Kahal Shalom που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και η εβραϊκή συνοικία αποτελούν ιδανικά σημεία  πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Γνωστό ως Καστέλο, το διοικητικό κέντρο του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη αποτελεί ένα μνημείο που δεν πρέπει να χάσεις. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου με τις ευρύχωρες, μεσαιωνικά διακοσμημένες αίθουσες και τα μωσαϊκά πατώματα της Ρωμαϊκής και της Πρώιμης Χριστιανικής περιόδου παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, στο ισόγειο θα έχεις την ευκαιρία να δεις μια μόνιμη έκθεση αντικειμένων που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Παναγία του Κάστρου

Πρόκειται για μια εκκλησία βυζαντινού ρυθμού. Πιστεύεται ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα και μετατράπηκε από τους ιππότες σε ένα τριώροφο γοτθικό ναό λατρείας και στη συνέχεια από τους Οθωμανούς σε τζαμί.