Σε «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από σήμερα και νέες περιοχές

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας πιέζονται ασφυκτικά, ενώ ανησυχία προκαλεί και η διάδοση των μεταλλάξεων. Όλα αυτά, την ώρα που στο τραπέζι, για τα καλά, βρίσκεται και το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική.

Το κέντρο της Αθήνας, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς είναι οι περιοχές που έχουν… σημάνει συναγερμό αναφορικά με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε υψηλά νούμερα. Όπως τόνισαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή τον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19 (277 χθες έναντι 232 στις 5 Φεβρουαρίου), αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι χθες έφτασαν τους 325, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246.

Σε ολόκληρη την χώρα τα κρούσματα ήταν χθες 1.460, κάτι που δείχνει πως υπέρχει μία σταθεροποίηση μεν, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Στο τραπέζι η παράταση του lockdown

Μπορεί στην Αττική να εντοπίστηκαν 722 νέα κρούσματα, σε παρόμοια δηλαδή επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παραμένει υψηλό φέρνει την συζήτηση για παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου ολοένα και πιο κοντά. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, το οποίο και υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική.

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν την εικόνα της πανδημίας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Τα ημερήσια κρούσματα, η κατάσταση στην Αττική και κυρίως η εικόνα των νοσοκομείων θα είναι εν πολλοίς οι παράγοντες που θα κρίνουν το εάν θα παραταθεί το lockdown.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, αταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα. Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση λήψη πρόσθετων μέτρων».

Η κυβέρνηση επιθυμεί την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένει ωστόσο τις εισηγήσεις των επιστημόνων μιας και τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και οι επιστήμονες που στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης του lockdown, αναμένεται να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν, το ενδεχόμενο να επιλεγεί μία… μέση λύση, πιθανόν με λειτουργία του λιανεμπορίου με click away, καθώς αναγνωρίζουν πως μία σημαντική μεταβλητή στη εξίσωση είναι και η ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορωνοϊού λόγω του lockdown.