Ρολά κανέλας με σταφίδες

Γευστικές και εύκολες συνταγές που συναρπάζουν εσάς και τους καλεσμένους σας. Γεύσεις που μπορείτε να καταναλώσετε το πρωί ή το απόγευμα, ακόμη και μετά από γεύμα..

Υλικά

Για το αρχικό μείγμα:

115 γρ γάλα πλήρες

25 γρ αλεύρι χωριάτικο

Για το ζυμάρι:

150 γρ γάλα πλήρες

300 γρ αλεύρι χωριάτικο

1 κουταλάκι αλάτι

25 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

11 γρ ξηρή μαγιά

60 γρ βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

+ 50 γρ βούτυρο λιωμένο για επικάλυψη

Για τη γέμιση:

60 γρ. σταφίδες «Λειβαδιώτη»

2 κουταλιές κονιάκ

20 γρ. βούτυρο λιωμένο

80 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη

25 γρ. αλεύρι χωριάτικο

1 κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάστε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας. Βουτυρώστε ένα ταψί 20Χ30 εκ. περίπου.

Φτιάξτε πρώτα το αρχικό μείγμα, βάζοντας το γάλα και το αλεύρι σε μια μέτρια κατσαρόλα.

Ανακατεύετε διαρκώς σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν πάστα. Μεταφέρετε την «πάστα» έτσι ζεστή όπως είναι, στο μίξερ.

Για να φτιάξετε το ζυμάρι, προσθέτετε στον κάδο το κρύο γάλα, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, μαγιά και τα 60 γρ. βουτύρου. Ζυμώνετε με τον γάντζο, 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Μεταφέρετε σε βουτυρωμένο μπολ και αφήνετε να φουσκώσει 90-120 λεπτά.

Εν τω μεταξύ βάζετε τις σταφίδες με το κονιάκ να φουσκώσουν. Για να φτιάξετε τη γέμιση, ανακατεύετε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, αλεύρι και κανέλα . Τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι τα υλικά να είναι σαν βρεγμένη άμμο.

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, το ανοίγετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνια, σε ένα ορθογώνιο μεγέθους 30Χ40 εκ. Σκορπάτε πάνω στο ζυμάρι τη γέμιση και τις σταφίδες, αφήνοντας κενό, στην μια πλευρά (αυτή των 40 εκ.), 2 εκατοστά. Αυτό θα βοηθήσει τα ρολά να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στον φούρνο. Τυλίγετε το ζυμάρι σε ρολό, αρχίζοντας από την μεγάλη πλευρά. Κόβετε το ρολό με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Βάζετε τα ρολά, με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω στο βουτυρωμένο ταψί.

Αφήνετε να σταθούν για 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά, ψήνετε τα ρολά για 30-35 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν χρυσαφένια. Ενώ είναι ζεστά τα αλείβετε με λιωμένο βούτυρο. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν κρυώσουν, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε σκεπασμένα σε μέτριο φούρνο.