Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των ανθρώπων

Μα νέα αμερικανο-γαλλική έρευνα που ήρθε στο φως φανερώνει τις αλλαγές που δημιούργησε στον άνθρωπο η πανδημία, οι οποίες σχετίζονται με την εξωστρέφεια, την κοινωνικότητα, την φιλικότητα, τη συνεργατικότητα, τη δεκτικότητα, τη διαθεσιμότητα για νέες εμπειρίες και την ευσυνειδησία.

Η πανδημία έρχεται να καταρρίψει την αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι  σταθερά παρά τις όποιες περιβαλλοντικές, ή  κοινωνικές πιέσεις, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους.

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι συλλογικά στρεσογόνα συμβάντα όπως σεισμοί και τυφώνες δεν επηρεάζουν την προσωπικότητα, όμως η πανδημία Covid-19 που επηρέασε όλη τη Γη, επηρέασε και την ανθρώπινη  προσωπικότητα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Αντζελίνα Σούτιν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One» και ανέλυσαν  τα στοιχεία από 7.109 ανθρώπους που συμμετείχαν άνω των 18 ετών.

Έμφαση έδωσαν σε πέντε βασικούς παράγοντες  το  νευρωτισμό, εξωστρέφεια, διαθεσιμότητα για νέες εμπειρίες, φιλικότητα, ευσυνειδησία.

Η σύγκριση του πρώτου έτους της πανδημίας το 2020 με την περίοδο προ πανδημίας έδειξε σχετικά λίγες αλλαγές στην προσωπικότητα, με μόνο μια μικρή μείωση στον νευρωτισμό.

 Όμως η σύγκριση των επόμενων δύο πανδημικών ετών 2021-22, με τα προπανδημικά έτη έδειξε μεγαλύτερες μειώσεις στην εξωστρέφεια/κοινωνικότητα -κατά μέσο όρο μείωση περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από την τυπική προ πανδημίας-, στη δεκτικότητα/διαθεσιμότητα για νέα πράγματα -μείωση κατά 2,5 φορές σε σχέση με τη συνήθη-, στη φιλικότητα/συνεργατικότητα -μείωση κατά μιάμιση φορά- και στην ευσυνειδησία -μείωση σχεδόν τριπλάσια της αναμενόμενης-.

Πιο αισθητή η αλλαγή στους νεαρούς ενήλικες (κάτω των 30 ετών) οι οποίοι εμφάνισαν σημάδια μικρότερης ωριμότητας, με τη μορφή αυξημένου νευρωτισμού και μειωμένης φιλικότητας και ευσυνειδησίας. Από την άλλη, οι ηλικιωμένοι δεν εμφάνισαν κάποια στατιστικά άξια λόγου στη  μεταβολή της προσωπικότητας τους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αν αυτές οι αλλαγές στους νεότερους αποδειχθούν πιο μόνιμες και όχι πρόσκαιρες , τότε αποδεικνύεται ότι σημαντικά γεγονότα που προκαλούν στρες σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, όπως μια πανδημία, μπορούν όντως να επηρεάσουν, έστω σε ένα μικρό βαθμό, την πορεία της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.