Οι επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό από την στέρηση ύπνου

Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την ενέργεια που νιώθουμε, όταν ξυπνάμε έπειτα από έναν χορταστικό και ήσυχο ύπνο. Αυτή η βραδινή και χαλαρωτική «ιεροτελεστία» έχει ζωτική σημασία για τον οργανισμό, όχι μόνο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι ειδικοί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία, πως ένας δυνατός ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να συμπληρώνει τουλάχιστον εφτά ώρες ύπνου ημερησίως.

Από την άλλη βέβαια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα που ακολουθούν οι περισσότεροι από εμάς, έρχονται πολλές φορές σε σύγκρουση με τις υποδείξεις των ειδικών. Αυτό συμβαίνει διότι το στρες που συσσωρεύει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και οι έντονοι ρυθμοί που ακολουθούμε, τείνουν να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα ύπνου που απολαμβάνουμε. Διαταραχές όπως η αϋπνία, οι ανήσυχες κινήσεις των ποδιών και των χεριών ενόσω κοιμόμαστε, καθώς και οι συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτελούν παράγωγα όλων των παραπάνω.

Όταν ο οργανισμός δεν συμπληρώνει τις απαιτούμενες ώρες ξεκούρασης που χρειάζεται, επόμενο είναι πως δεν θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και ειδικότερα όταν η στέρηση ύπνου γίνεται μία μακροχρόνια συνήθεια, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αύξηση του σωματικού βάρους, απώλεια όρεξης και καταπόνηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πώς ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όσο εμείς βρισκόμαστε σε «sleep mode», ο οργανισμός μας εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά για να παράγει τις απαραίτητες ουσίες που διευκολύνουν τις λειτουργίες του. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει και αποθηκεύει αντισώματα, πρωτεΐνες και ισχυρές προστατευτικές ουσίες, οι οποίες μελλοντικά θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση και την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών που θα επιχειρήσουν να εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Συνεπώς, όταν η διάρκεια του ύπνου μας δεν δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει επιτυχώς την παραπάνω διαδικασία, ο οργανισμός μας είναι απροετοίμαστος και απροστάτευτος απέναντι στις λοιμώξεις και τους παθογόνους «εισβολείς».

Μήπως κοιμόμαστε λιγότερο από όσο χρειαζόμαστε;
Μία από τις σοβαρότερες «παγίδες» που επιφυλάσσει η μακροχρόνια στέρηση ύπνου, είναι πως ο οργανισμός προσαρμόζεται σε αυτή την κατάσταση, ενώ εμείς τείνουμε να τη συνηθίσουμε, φτάνοντας τελικά τον οργανισμό στα όριά του. Με άλλα λόγια, αρκούμαστε στις ελάχιστες ώρες ύπνου που θεωρούμε πως απολαμβάνουμε και πιέζουμε τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, με άδειες… μπαταρίες. Η έντονη κόπωση, η έλλειψη συγκέντρωσης, η ευερεθιστότητα και οι απότομες αλλαγές της διάθεσης, είναι μόνο μερικά από τα «σημάδια» που προδίδουν πως δεν απολαμβάνουμε τις ώρες ύπνου που όντως χρειαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω «σημάδια» είναι ενδεικτικά, αφού κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και διαθέτει έναν δικό του τρόπο να μας υπενθυμίζει πως χρειάζεται άμεσα ξεκούραση.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να προσφέρουμε στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό αλλά και τον εγκέφαλό μας, τις ώρες ύπνου που χρειάζονται για να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πώς θα το καταφέρουμε; Διαμορφώνοντας μία βραδινή ρουτίνα χαλάρωσης που θα μας προετοιμάζει για… όνειρα γλυκά, απολαμβάνοντας ελαφριά βραδινά γεύματα, αποφεύγοντας την κατανόηση αλκοόλ πριν από τον ύπνο και αφήνοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το smartphone, το tablet και το laptop, έξω από το υπνοδωμάτιό μας.