Νίσυρος, υπέροχη και μαγική !

Η Νίσυρος είναι ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια.

Έχει έκταση περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος ακτών περίπου 24 χιλιόμετρα. Πρωτεύουσα της είναι το Μανδράκι και άλλα χωριά είναι ο Εμπορειός, οι Πάλοι, τα Νικειά και τα Λουτρά.                                                                                   

Είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί με άγρια ομορφιά και είναι γνωστή για το μοναδικό φυσικό τοπίο, το ηφαίστειο, τα γραφικά χωριά και τα πανηγύρια της.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξεκούραστες διακοπές και συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με μία ιδιαίτερη αισθητική.

Λόγω της ηφαιστειογενούς προέλευσής της διαθέτει παραλίες με μαύρα βότσαλα και μαύρη ή κόκκινη άμμο και εντυπωσιακά βράχια.  

Το πιο ξεχωριστό φυσικό αξιοθέατο του νησιού είναι το ίδιο το ηφαίστειο, το οποίο μπορείς να επισκεφτείς! Ο κεντρικός κρατήρας ονομάζεται

«Στέφανος» βρίσκεται στην καλντέρα στο κέντρο της Νισύρου και είναι προσβάσιμος με τα πόδια και έχει διάμετρο 300 μέτρα.

Τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει με κόσμο και ζωή. Παρόλο το μικρό του μέγεθος, προσφέρει πάρα πολλά πράγματα να κάνεις, να δεις και να απολαύσεις. 

Στα γραφικά χωριά της Νισύρου μπορείς να φας εκλεκτά πιάτα, να θαυμάσεις τα όμορφα σπιτάκια και να κάνεις βόλτα σε στενά σοκάκια. Το νησί ενδείκνυται για περίπατο καθώς έχει υπέροχα μονοπάτια για πεζοπορία. 

Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν 150.000 χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε το 1888 και σήμερα στο νησί υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους.    

 

Η μορφολογία της έχει επηρεαστεί από το ηφαίστειο και το ηφαιστειογενές της έδαφος που είναι πολύ εύφορο και ευνοεί τη δενδροκομία και την πλούσια βλάστηση. Δυτικά και βόρεια της Νισύρου συναντάμε τέσσερις νησίδες, τα λεγόμενα Νισύρια.

Μυθολογία

Η ύπαρξη του νησιού συνδέεται με το μύθο της Γιγαντομαχίας. Η μητέρα των πάντων Γη, έστρεψε τους θνητούς Γίγαντες κατά των αθάνατων θεών του Ολύμπου.

Οι θεοί καταδίωξαν τους Γίγαντες, οι οποίοι υποχώρησαν έντρομοι. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας είχε αναλάβει, κατόπιν εντολής του Διός, να εξαφανίσει το Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος διέσχισε φοβισμένος το Αιγαίο προκειμένου να σωθεί. Ο Ποσειδώνας τον πρόφτασε κοντά στην Κω. Με την τρίαινά του, απέσπασε ένα τμήμα από την Κω και το εκσφενδόνισε εναντίον του Πολυβώτη.

Ο Ποσειδώνας πέτυχε το Γίγαντα και τον καταπλάκωσε. Το κομμάτι αυτό της Κω έγινε η Νίσυρος.

Κατά τους Περσικούς πολέμους η Νίσυρος μαζί με την Κάλυμνο και την Κω υπάγονταν στο Βασίλειο της Αλικαρνασσού υπό την Αρτεμισία. Καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912, οι οποίοι εξουσίαζαν το νησί μέχρι την προσάρτησή της στην Ελλάδα το 1948.

Το όνομα Νίσυρος είναι προϊστορικό. Στα κείμενα των Χιττιτών η χώρα των Ασσυρίων καταγράφεται ως Νισσυρίγια, πράγμα που ενδεχομένως παραπέμπει σε κατοίκους του νησιού που προήλθαν ως έποικοι από εκεί.