ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλο μοσχαράκι από σπάλα και ποντίκι
2 1/2 κιλά κρεμμυδάκια μικρά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
4 ντομάτες τριμμενες στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ
6 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλυτζανακι ξύδι
1 /3 από ξύλο κανέλας
5 γαρυφαλακια
6 με 7 κόκκους μπαχαρι
3 φύλλα δάφνης
1 κλωναρακι δενδρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας που ειναι κομμένο σε μερίδες και το βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα πλένουμε και τα τρυπαμε με το πιρούνι σε δύο μεριές, τα ζεματίζω για ένα λεπτό από το σημείο βρασμού τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το τηγάνι με ελαιόλαδο να τηγανιστουν ελαφρώς.
Σωτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να μαραθεί, τον πελτε να ψηθεί για ένα λεπτό ανακατεύοντας, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω την ντομάτα και όλα τα υλικά ,κλείνουμε την γάστρα με το καπάκι και την βάζουμε σε προθερμασμενο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 210 με 220 βαθμούς Κελσίου.Το αφήνουμε να ψηθεί καλά και να μελώσει η σαλτσούλα του, εάν δουμε ότι έχει πολλά υγρά δυναμώνω την θερμοκρασία βγάζω το καπάκι της γάστρας και βάζω αέρα για να το πιει.
Νερό δεν βάζουμε καθόλου γιατί κατεβάζουν τα κρεμμύδια και οι ντομάτες υγρά και αφού ψήνεται στον φούρνο δεν εξατμίζονται.Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.