Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων και για την ακρίβεια είναι ένα από τα 46 Ζαγοροχώρια. Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αναφέρεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο αποτελεί κοινότητα του νομού Ιωαννίνων. Η κοινότητα έχει πληθυσμό 357 κατοίκους από τους οποίους οι 280 μένουν στο Πάπιγκο και οι 56 στο Μικρό Πάπιγκο και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα διάσημα χωριά του Ζαγορίου που έχει ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση πράγμα που οφείλεται αφενός στη θέση του και αφετέρου στον παραδοσιακό χαρακτήρα του.
Αρκεί μια βόλτα και θα συναντήσεις πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες.Πολλά από αυτά είναι αρκετών αιώνων, έχουν αναπαλαιωθεί αλλά διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.
Το Πάπιγκο αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄, το 1325. Από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα εκμεταλλευόμενο τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην περιοχή του Ζαγορίου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Από το 1780 λειτούργησε ελληνικό σχολείο στο χωριό.
Μετά την κατάργηση των προνομίων τον 19ο αιώνα, άρχισε η παρακμή και η μετανάστευση του πληθυσμού, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός παραμένει στην περιοχή και αυξάνεται αργά και σταθερά λόγω της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχής.
Το Πάπιγκο βρίσκεται κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης περιηγητών καθόλη την διάρκεια του έτους. Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής χαρακτηρίζονται από με εκτεταμένες χιονοπτώσεις το χειμώνα και υγρασία το καλοκαίρι.
Φωτο:Costas78
Στην όμορφη εικόνα του οικισμού συμβάλλει η εντυπωσιακή Αστράκα με τους σχηματισμούς της κορυφής της Τύμφης που υψώνονται επιβλητικά πάνω από τον οικισμό. Εκεί ξεκινάει η ορειβατική διαδρομή που διαρκεί συνολικά 5 ώρες ενώ στην πορεία του ορειβατικού μονοπατιού, σε υψόμετρο 1950 μέτρων υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο Τύμφης.
Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι οι κολυμπήθρες οι οποίες είναι μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου και γεμίζουν νερό.
Από το 1919 το Πάπιγκο αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα που διατηρήθηκε αμετάβλητη μέχρι το 2010 και την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.