Κύπρος, μοναδική και πάντα υπέροχη !

Η Κύπρος, είναι ένα νησί που πάντα σου δίνει λόγους για να την αγαπάς και να τη θέλεις. Είναι ικανή να σου γεμίζει το βλέμμα, την ψυχή και το πνεύμα με όλα όσα συγκεντρώνει και σου προσφέρει. Οι ατελείωτες αμμουδερές ακτές, οι καταπράσινες πλαγιές του όρους Τρόοδος, τα γραφικά χωριά που συναντάς στη Λάρνακα, στη Λεμεσό και στην Πάφο.  Όσο για την πλούσια ιστορία της,  αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους και στα κτήρια και όλα μαζί συνθέτουν ένα σπάνιας ομορφιάς κοινωνικό-γεωμορφολογικό παζλ.

Ένα όμορφο και ιδιαίτερο νησί με σπάνια ομορφιά,  πλούσια ιστορία και αξιοθέατα , συνδυάζοντας τη θάλασσα με το βουνό, τα  μνημεία και τους μύθοι και όλα αυτά να δένουν στο χρόνο και να συνδέουν τους αιώνες, με θέα τη Μεσόγειο Θάλασσα και κάτω από την αγκαλιά της θεάς Αφροδίτης.

Άγιος Επιφάνιος, στην Αγία Νάπα

Το Κάστρο της Πάφου

Αν σου αρέσουν τα ταξίδια πίσω στον χρόνο τότε αυτό θα σου μείνει αξέχαστο.  Σημείο αναφοράς για το νησί αποτελεί το εμβληματικό για την πόλη Κάστρο της Πάφου.

Το επιβλητικό Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου ανήκει στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Το βυζαντινό οχυρό χτίστηκε αρχικά για λόγους προστασίας του λιμανιού, ανοικοδομήθηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Βενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε πάλι από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. 

Το κάστρο εκτός από φρούριο έχει χρησιμοποιηθεί ως φυλακές αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Μια βόλτα που αξίζει και θα μείνει αξέχαστη είναι αυτή στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου το οποίο συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ένας εντυπωσιακός χώρος γεμάτος ενέργεια  που περιλαμβάνει μνημεία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την εποχή του Μεσαίωνα.

Πηγή φωτογραφίας: www.visitcyprus.com

Ψηφιδωτά του 2ου– 5ου αιώνα

Τα Ψηφιδωτά της Πάφου θεωρούνται από τα καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980. Ανακαλύφθηκαν το 1962, όταν ένας γεωργός κατά το όργωμα του χωραφιού του έφερε στο φως ένα απ΄ αυτά.

Πρόκειται για τις οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα είναι οι επαύλεις τεσσάρων ρωμαίων ευγενών και χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 5ο αι. μ.Χ. Στα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδά τους απεικονίζονται σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

Για την ακρίβεια 556 τετραγωνικά μέτρα είναι το ψηφιδωτό στην Οικία του Διόνυσου, διακοσμημένο με μυθολογικά στοιχεία και σκηνές κυνηγιού. Υπάρχει επίσης ένα ελληνιστικό ψηφιδωτό από βότσαλα στην είσοδο, που απεικονίζει το μυθικό θαλάσσιο τέρας Σκύλλα.

Η Οικία του Θησέα πήρε την ονομασία της από το παλαιότερο ψηφιδωτό του Θησέα που απεικονίζει τον αρχαίο ήρωα με το ρόπαλο κατά του Μινώταυρου. Τα νεότερα ψηφιδωτά απεικονίζουν τον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη, όπως και το πρώτο μπάνιο του Αχιλλέα.

Η Οικία του Ορφέα έχει ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Ορφέα ανάμεσα σε τέρατα, τον Ηρακλή και το Λιοντάρι της Νεμέας καθώς και μια έφιππη Αμαζόνα.

Η Οικία του Αιώνα έχει το πιο εντυπωσιακό ψηφιδωτό, το οποίο αποτελείται από πέντε σκηνές που απεικονίζουν: Τον  νεογέννητο Διόνυσο, τη Λήδα και τον Κύκνο, το διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Κασσιόπης και των Νηρηίδων, τον Απόλλωνα και τον Μαρσύα, και τον θρίαμβο του Διονύσου.

Το Πάρκο περιλαμβάνει επίσης κι άλλα μνημεία από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι το Μεσαίωνα, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, το Κάστρο των Σαράντα Κολώνων και τα ερείπια της Λιμενιώτισσας της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

Εδώ γεννήθηκε η Αφροδίτη!

Σύμφωνα με την παράδοση στην Πάφο γεννήθηκε  η Αφροδίτη και συγκεκριμένα στην περίφημη Πέτρα του Ρωμιού περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη. Σύμφωνα  λοιπόν με το μύθο η Αφροδίτη, η κόρη του Ουρανού και της Θάλασσας αναδύθηκε εδώ μέσα από τον θαλασσινό αφρό και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Όλυμπο συνοδευόμενη από τον Έρωτα και τον Πόθο, για να διεκδικήσει τη θέση της ανάμεσα στους θεούς. 

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ονομασία «Πέτρα του Ρωμιού» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη γέννηση της θεάς. Απεναντίας σχετίζεται με την παρουσία του Διγενή Ακρίτα που συμφώνα με το θρύλο απώθησε με τη δύναμή του τους Σαρακηνούς πειρατές που ετοιμάζονταν για να κατέβουν στον κόλπο και να λεηλατήσουν την περιοχή.                                                                                               

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Πρωτεύουσά της είναι η Λευκωσία διεθνώς  γνωστή ως Nicosia. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ήταν σειρήνα, μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης