Κορωνοϊός – Μεταλλάξεις: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και έχει ήδη αρχίσει να διασπείρεται σε διάφορες άλλες χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-έχει κάνει αρκετούς να ανησυχήσουν – Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με τα συμπτώματά της λοίμωξης από τα μεταλλαγμένα στελέχη του φονικού ιού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ο επίμονος βήχας, η απώλεια γεύσης και όσφρησης και ο πυρετός. Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, οι μεταλλάξεις είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στους ιούς όπως αυτός που προκαλεί την COVID-19, πολλοί, όμως, αναρωτιούνται αν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά μπορεί να μειωθεί από το νέο αυτό στέλεχος.

Σύμφωνα με τους βρετανούς ειδικούς, πάντως, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται έπειτα από λοίμωξη από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δεν είναι διαφορετικά από εκείνα της προηγούμενης μορφής του ιού. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι επιστήμονες είναι ότι ο ιός επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και ότι το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε και τα οποία μας προειδοποιούν ότι πιθανότατα έχοουμε νοσήσει.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) ορίζει ως τα τρία κυριότερα συμπτώματα του κορωνοϊού τα ακόλουθα:

  • Νέος και επίμονος βήχας, όταν δηλαδή βήχετε για περισσότερο από μία ώρα ή παρουσιάζετε τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα μέσα σε 24 ώρες.
  • Πυρετός, δηλαδή θερμοκρασία σώματος άνω του 37,8C.
  • Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης, κατάσταση γνωστή ως ανοσμία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κόπωση αποτελεί, επίσης, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19. Στα λιγότερο συχνά, ο ΠΟΥ εντάσσει τα:

  • Άλγος
  • Πονόλαιμο
  • Διάρροια
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Πονοκέφαλο
  • Εξανθήματα ή αποχρωματισμό των δακτύλων

Τα συμπτώματα στα παιδιά
Παρόλο που τα τρία βασικά συμπτώματα που έχει ορίσει ο NHS αφορούν τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποια άλλα σημάδια που μπορεί να εντοπίζονται στα παιδιά. Αυτά είναι:

1. Κόπωση
2. Πονοκέφαλος
3. Πυρετός
4. Πονόλαιμος
5. Απώλεια όρεξης

Τα δεδομένα αυτά βασίζονται σε μία ανάλυση 198 παιδιών που διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό και άλλων 15.800 παιδιών που διαγνώσθηκαν αρνητικά. Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι το 15% των παιδιών που διαγνώσθηκαν θετικά παρουσίασαν και ασυνήθιστα εξανθήματα στο δέρμα. Η έρευνα αυτή, μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης εργασίας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen’s που υποστήριζε ότι η διάρροια, ο έμετος και οι κοιλιακές κράμπες θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στα συμπτώματα του κορωνοϊού στα παιδιά.

Σημειώνεται, τέλος, πως χρειάζονται περίπου 5-6 ημέρες από τη μόλυνση προκειμένου να εμφανισθούν τα συμπτώματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να περάσουν έως και δύο εβδομάδες. Τέλος, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικοί, δηλαδή να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα παρόλο που έχουν μολυνθεί από τον ιό.