Κορωνοϊός και εμβολιασμός των ασθενών με κυστική ίνωση

Απαντήσεις στο καίριο ερώτημα των ημερών, αν οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 δίνουν οι Έλληνες ειδικοί. Επιστημονική επιτροπή, αρμόδια για τη σπάνια νόσο της κυστικής ίνωσης ενημερώνει τους ασθενείς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση που εστάλη από την ιατρική ομάδα του Διατομεακού Κέντρου Κυστικής Ίνωσης Βορείου Ελλάδος προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης: «Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του Covid -19. Από τον εμβολιασμό εξαιρούνται άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας ιδιαίτερα μετά από εμβολιασμό στο παρελθόν, οι γυναίκες σε κύηση ή γαλουχία και άτομα που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις ή βρίσκονται σε παρόξυνση της νόσου και μέχρι να υποχωρήσει η οξεία φάση. Επίσης, προς το παρόν, το εμβόλιο δεν έχει λάβει ένδειξη για τα παιδιά (<16 ετών). Οι ασθενείς με κυστική ίνωση, που ενδέχεται να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους (π.χ. ιστορικό αλλεργίας με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις), θα πρέπει να απευθυνθούν κατά περίπτωση, στο κέντρο που τους παρέχει τη φροντίδα υγείας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τους δοθούν περαιτέρω οδηγίες».

Υπενθυμίζεται ότι, η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής. Στη Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 700 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα περίπου γεννιέται ένα παιδί με τη νόσο.

Η κυστική ίνωση προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα). Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό έχουν ως συνέπεια να παράγονται παχύρρευστες εκκρίσεις που προσβάλλουν όλα τα όργανα κυρίως όμως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς αδένες κλπ. Με το πέρασμα του χρόνου, τα όργανα υφίστανται σοβαρότατες βλάβες και οδηγούνται στην ανεπάρκεια.