Κορονοϊός – Μετάλλαξη: Ευρωπαϊκές χώρες διακόπτουν τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 35.928 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, και καθώς φαίνεται το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Covid-19 έχει προκαλέσει αύξηση 94,8% στις λοιμώξεις. Η άνοδος των θετικών τεστ ανεβάζει σχεδόν στο διπλάσιο τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη Κυριακή που είχαν καταγραφεί 18.447 κρούσματα!
Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι 326 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή την Κυριακή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την προηγούμενη είχαν καταγραφεί 144 θάνατοι. Η άνοδος κατά 126% των καθημερινών θανάτων οδηγεί σε σκληρό lockdown το Λονδίνο και περιοχές της νότιας Αγγλίας. Επίσης η συμβουλή: «παραμείνετε στο σπίτι της μέρες των γιορτών», φαίνεται να μετατρέπεται σε διαταγή σιγά σιγά.

Κλείνουν τα σύνορα…
Χώρες της Ευρώπης, θορυβημένες από την μετάλλαξη του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο – που δείχνει μεταδοτικότερος κατά 70% – κλείνουν η μια μετά την άλλη τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ταξιδιώτες που προέρχονται από το «Μεγάλο Νησί». Έτσι μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία και η Ιταλία προχώρησε σε απαγόρευση αφίξεων από την Αγγλία.

Η Γερμανία δεν έχει ανιχνεύσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην γερμανική τηλεόραση ARD. «Η μετάλλαξη δεν έχει ανιχνευθεί στην Γερμανία», δήλωσε ο Γενς Σπαν προσθέτοντας ότι όλες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτονται από τα μεσάνυχτα. «Αλλά φυσικά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν τις πληροφορίες από την Βρετανία», πρόσθεσε. Η Γερμανία επίσης εξετάζει την απαγόρευση πτήσεων και από τη Νότια Αφρική.

Έτρεξαν στα μαγαζιά!

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι το ένα τρίτο της Αγγλίας – συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου – οδηγήθηκε σε ένα νέο lockdown από τα μεσάνυχτα του Σάββατου. Όλα τα «μη απαραίτητα» καταστήματα έκλεισαν δίνοντας στους Βρετανούς μόλις οκτώ ώρες για να ολοκληρώσουν τις αγορές δώρων τους πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι καταναλωτές ξεχύθηκαν στους μεγάλους δρόμους του Λονδίνου, με εικόνες που έδειχναν την Oxford Street και τη Regent Street πλημμυρισμένους μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και σχεδόν έρημους την Κυριακή.

Καραντίνα επτά ημερών στην Ελλάδα
Νέα έκτακτα μέτρα για αφίξεις των ταξιδιωτών από τη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, εξαιτίας του νέου στελέχους κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα και συνιστά μετάλλαξη, η οποία, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον μεταδίδεται με ταχύτερους ρυθμούς. Αναλυτικά: Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.
Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.