Κιμαδόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά για 4 άτομα

Για την πίτα

  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 8 κούπες γάλα
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κιμά

  • ½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
  • 2 κουτάκια κονκασέ ντομάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την πίτα

Βήμα 1
Ανοίγετε λίγο το φύλλο σφολιάτας ώστε να είναι πιο λεπτό και στη συνέχεια φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα.
Βήμα 2
Προσθέτετε σιγά σιγά χλιαρό το γάλα και όταν πήξει, κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το τυρί, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 3
Ανακατεύετε τη σάλτσα κιμά με την μπεσαμέλ και ρίχνετε το μείγμα που κρύωσε στη σφολιάτα. Στη συνέχεια κλείνετε την πίτα από πάνω με το δεύτερο φύλλο.
Βήμα 4
Αλείφετε την πίτα με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε στους 200 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου 35 με 40 λεπτά.

Για τη σάλτσα κιμά

Βήμα 1
Ζεσταίνετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Βήμα 2
Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
Βήμα 3
Προσθέτετε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέτετε και το αλάτι.
Βήμα 4
Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζετε τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.