Κεραμωτή Καβάλας

Η Κεραμωτή είναι χωριό του δήμου Νέστου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη και είναι το πιο κοντινό σημείο στη Θάσο.

Είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι η ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να σου προσφέρει τόσο δυνατές συγκινήσεις όσες και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.             

Διαθέτει ατελείωτες παραλίες, πευκοδάση και αμμουδερές ακτές που σε περιμένουν για να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι είσαι  σε κάποιο μακρινό και εξωτικό προορισμό.

Η περιοχή δεν κατοικούταν κατά τους οθωμανικούς χρόνους, υπήρχαν μόνο αποθήκες εμπορευμάτων. Κατά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στην Κεραμωτή εγκαταστάθηκαν 59 προσφυγικές οικογένειες και τα επόμενα χρόνια  η ευρύτερη περιοχή υπέφερε από ελονοσία με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν στην Κεραμωτή και άλλες οικογένειες.

Όταν γνωρίσεις την Καβάλα από κοντά θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν σου προσφέρει μόνο ένα είδος διακοπών με ήλιο και θάλασσα αλλά μπορεί να συνδυάσει πολιτισμό, γαστρονομία, θάλασσα και νέες εμπειρίες με έναν μοναδικό τρόπο που δύσκολα συναντάς ακόμη και σε νησί.                                                                             

Η συγκεκριμένη περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά και από τη δεκαετία του 1970 γνώρισε τεράστια άνοδο..

Η θέση της παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο η οποία σχηματίζει φυσικό λιμάνι κοντά στις εκβολές του Νέστου, με αμμουδερή παραλία. 

Η Κεραμωτή είναι μια αμμώδης και πολύ ρηχή θάλασσα με καθαρά νερά. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αποτελεί κάθε χρόνο αγαπημένο προορισμό για οικογένειες. Πολλοί είναι αυτοί που διστακτικά την επισκέπτονται και στη συνέχεια την κάνουν ετήσιο καλοκαιρινό τους προορισμό.

Στην Αμμόγλωσσα λειτουργεί beach bar και οργανωμένα σημεία στα οποία μπορείς να διαλέξεις ξαπλώστρα και να παραγγείλεις το ποτό ή το φαγητό σου.

Είναι μια παραλία βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό της σχήμα το οποίο σου θυμίζει γλώσσα.

Η παραλία έχει μήκος πέντε χιλιόμετρα και έχει πίσω της ένα μοναδικό πευκοδάσος  που βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως ο λευκοτσικνιάς. Τόπος που συνδυάζει τη θάλασσα με το πράσινο και αποτελεί ιδανικό μέρος για πικ νικ. Ακριβώς απέναντι από την παραλία υπάρχουν τα νησιά Θασοπούλα και Θάσος.