Καρναβαλική σουϊτα από την μπάντα του Δήμου Πατρέων στα “Αντίδωτα”

Η «Καρναβαλική Σουίτα (με τη Μπάντα του Δήμου Πατρέων) είναι ένα κομμάτι γραμμένο και ηχογραφημένο στο πλαίσιο της δράσης «Τ’ ΑΝΤΙΔΩΤΑ» της Κ.Ε.ΔΗ.Π Καρναβάλι Πάτρας για το Πατρινό Καρναβάλι 2021. Πρόκειται για το πρώτο από τα 12 τραγούδια της σειράς «Τα Αντίδωτα» – 12 τραγούδια για το Καρναβάλι, που ανέβηκε την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 μέσα από το κανάλι της στην πλατφόρμα του Youtube (ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ).
Μουσική: Παραδοσιακές μελωδίες, Graphic Designer: Χαρά Κωστοπούλου.
Σύμφωνα με τις πρωτότυπες παρτιτούρες της Φιλαρμονικής καθώς και προφορικές μαρτυρίες παλαιότερων μουσικών της πόλης η καταγραφή και ενορχήστρωση έγινε από τον ιστορικό Μαέστρο της Μπάντας, Θεόφιλο Κάβουρα (1930-1974). Το έργο του εκτείνεται στο σύνολο του ρεπερτορίου της μπάντας με καταγραφή κομματιών της εποχής εξ ακοής, ενορχηστρώσεις κλασικών έργων, ακόμα και δικές του συνθέσεις. Έργο που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη στην εργογραφία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πατρέων για τις επόμενες γενιές μουσικών.
Η προσαρμογή για την συγκεκριμένη ηχογράφηση έγινε από τον μουσικό Περικλή Αλιώπη.
Η Μπάντα είναι ένα μεγάλο μουσικό σώμα, αποτελούμενο από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μουσικούς, πνευστών και κρουστών οργάνων υψηλών αξιώσεων. Υπηρέτησαν κατά το παρελθόν αλλά και το παρόν, σπουδαίοι και γνωστοί μουσικοί, όπως επίσης και διάσημοι αρχιμουσικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν στο ίδρυμα ένα τεράστιο και σπάνιο αρχείο μουσικών συνθέσεων και γραφών, το οποίο φυλάσσεται και διατηρείται με κάθε επιμέλεια.
Το ρεπερτόριο και τα μουσικά θέματα της Μπάντας υπήρξαν ανέκαθεν πολύπλευρα και ανάλογα κάθε φορά των αναγκών και των εποχών. Έμειναν και παραμένουν στη μνήμη των Πατρινών μοναδικές εμφανίσεις, συναυλίες και εκτελέσεις (σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, σε φεστιβάλ ή διεθνείς συναντήσεις) και ερμηνείες μουσικών συνθέσεων σε διαχρονική παρουσία.
Η Μπάντα των Δήμου Πατρέων απετέλεσε το μόνο μουσικό σύνολο, ικανό να ανταπεξέλθει και να προσφέρει ανάλογα ακούσματα σε όλες τις εποχές και για όλες τις προτιμήσεις. Έτσι τα μουσικά ακούσματα στις αρχές του 1900 προσαρμόστηκαν στην πάροδο του χρόνου (με την εμφάνιση του ραδιοφώνου) στις απαιτήσεις του προπολεμικού «ακροάματος», πέρασαν σε όλα τα είδη των μεταπολεμικών τραγουδιών και άγγιξαν με ιδιαίτερη ικανότητα όλες τις ευαίσθητες μουσικές πτυχές της εξελισσόμενης κοινωνίας.
Ήταν αυτή η Μπάντα που παράλληλα με τα θούρια, τα εμβατήρια στις Εθνικές Επετείους, ή τις «μάρτσιες» των λιτανειών, τα κάλαντα και τα αποκριάτικα τραγούδια, κατάφερνε και βέβαια συνεχίζει, να συνταιριάζει τα μουσικά ακούσματα. Ένας ευρύτατος κύκλος μουσικής, από το ελαφρύ στο λαϊκό τραγούδι, από το έντεχνο στο ροκ, την τζάζ ή το μοντέρνο κάθε φορά, ήταν αυτός που την καθιέρωσε, την ανέδειξε και την περιέβαλλε με περισσή αγάπη στην ψυχή των Πατρινών.
Διεύθυνση Παραγωγής / Έκδοση : Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) – Καρναβάλι Πάτρας.
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής / Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Περικλής Αλιώπης
Ηχογράφηση, μίξη, Mastering: Διονύσης Μπάστας.
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε 22 και 23 Φεβρουαρίου 2021 στο NoiseBox Studio στην Πάτρα.
Η ηχογράφηση της τούμπας έγινε στο Tesserakto Studio από τον Νίκο Χρονόπουλο.
ΜΠΑΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μαέστρος: Χρήστος Λούκας.
Γκραν Κάσα: Ανδρέας Μπονέλης.
Ταμπούρο: Ανδρέας Μάλλιος.
Τούμπα: Παναγιώτης Καμβυσίδης.
Τρομπόνι: Σπύρος Κανταρέλης.
Τενόρο Σαξόφωνο: Ευάγγελος Μπούσιος.
Άλτο Σαξόφωνο: Χρήστος Μπονέλης, Ευθυμία Τράκα.
Κόρνο: Φίλιππος Παπαδόπουλος.
Κλαρινέτο: Ευάγγελος Μαντάς.
Τρομπέτα: Δημήτρης Δριμάλας, Βασίλειος Λιόπετας, Περικλής Αλιώπης.
Σολίστ στα κρουστά ο Άκης (Σαράντης) Χατζημικές.

Follow Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων:
YouTube | https://www.youtube.com/channel/UCd0W…
• Facebook | https://www.facebook.com/patrasculture
• Site | https://www.patrasculture.gr/

Follow Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας
• YouTube | https://www.youtube.com/user/Carnival…
• Facebook | https://www.facebook.com/karnavalipatras
• Instagram | https://www.instagram.com/carnivalpat…
• Site | https://www.carnivalpatras.gr/

*Εκτός από την ηχογράφηση και την παραγωγή ψηφιακού δίσκου με τα 12 τραγούδια, θα διοργανωθεί ζωντανή (live) παρουσίαση του έργου όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.