Κανελόνια με σπανάκι, φέτα και μπεσαμέλ

Υλικά για τα κανελόνια:
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ματσ. τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια (με τα πράσινα φύλλα τους)
700 γρ. σπανάκι (πλυμένο και χοντροκομμένο)
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
250 γρ. φέτα (ή μισό μισό με ανθότυρο)
2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
Αλάτι
18 κανελόνια εμπορίου
Πιπέρι

Υλικά για την μπεσαμέλ:
3 φλ. γάλα φρέσκο
3 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1/3 φλ. τριμμένο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία γέμιση:
Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 με 4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το καλά στραγγισμένο και χοντροκομμένο σπανάκι και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Μετά από λίγα λεπτά όταν θα αρχίσει η γέμιση να πίνει τα υγρά της, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει βράση.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα σε τρίμματα (ή φέτα και ανθότυρο) και ανακατεύουμε να γίνει σαν κρέμα.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

Προετοιμασία μπεσαμέλ:
Για να φτιάξουμε την εύκολη μπεσαμέλ, βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το αυγό και το τυρί.
Δηλαδή σε κρύα κατσαρόλα εκτός φωτιάς, βάζουμε το γάλα κρύο, το κορν φλαουρ, αλάτι, μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ μέσα στο γάλα.

Προσθέτουμε το βούτυρο.
Βάζουμε την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ στη φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
Μόλις πάρει βράση η κρέμα και πήξει ελαφρά, είναι έτοιμη.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις το αυγό, ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί μέσα στην κρέμα.
Προσθέτουμε το μισό από το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για το στήσιμο:
Θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό ταψί ή λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με 200°C στον αέρα και θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί μία γεμάτη κουτάλα μπεσαμέλ και την απλώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Γεμίζουμε 1-1 τα κανελόνια με την γέμιση.

Ιδανικά βάζουμε τη γέμιση σε σακούλα κορνέ και κόβουμε χοντρή τρύπα ώστε να μπορούμε να γεμίσουμε κατευθείαν κάθε κανελόνι πιο εύκολα.
Τοποθετούμε τα κανελόνια στη σειρά επάνω στη μπεσαμέλ κοντά κοντά το ένα με το άλλο.

Φροντίζουμε να μην πατάει το ένα κανελόνι πάνω στο άλλο.
Περιχύνουμε τα κανελόνια με όση γέμιση ή υγρά της γέμισης έχουν περισσέψει.

Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζεστή μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας και σφραγίζοντας καλά το ταψί γύρω γύρω.

Ψήνουμε τα κανελόνια για 30 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί (το υπόλοιπο) και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα κανελόνια να σταθούν

Γιατί όπως και να το κάνουμε ένα σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό από ένα αντίστοιχο που θα αγοράσουμε απ’ έξω.


Η Εκτέλεση είναι από Ραλλια Ηλεκτρίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.