Η «Φλόγα» στηρίζει τους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών

Κάθε τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου από το 2014, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Η διαδικασία για να γίνει κάποιος Εθελοντής Δότη Μυελού των Οστών, είναι απλή και ανώδυνη. Για την εγγραφή, αρκεί η συμπλήρωση μίας αίτησης και η λήψη ενός στοματικού επιχρίσματος. Οι περισσότερες δωρεές αιμοποιητικών κυττάρων πραγματοποιούνται πλέον μέσω του περιφερικού αίματος με τη βοήθεια ενός μηχανήματος κυτταραφαίρεσης, με μία διαδικασία παρόμοια δηλ με την αιμοδοσία.

Στο πλαίσιο της τεράστιας δράσης που αναπτύσσει εδώ και 40 χρόνια ο σύλλογος «Φλόγα», εντάσσεται και η χρηματοδότηση του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών – ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» του Πανεπιστημίου Πατρών για την πιστοποίηση των δειγμάτων που λαμβάνονται από υποψήφιους δότες και μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει το ποσό των 500.000 ευρώ.  

Όλα αυτά τα χρόνια η Φλόγα λειτουργεί τέσσερις ξενώνες φιλοξενίας των παιδιών που ασθενούν και των οικογενειών τους. Μισθοί επιστημονικού και παραϊατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο «Ελπίδα», ΟΤΑΚ – ΤΑΟ – ΚΕΘ – ΜΜΟ – ΑΚΘ. Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» για τον οποίο μόνο την τελευταία πενταετία διατέθηκαν 6.866.820 ευρώ.

Το σπουδαιότερο έργο της «Φλόγας» όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του τμήματος Πατρών κ. Τασία Παπαιωάννου, είναι η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας

και η χρηματοδότηση από τη «Φλόγα» της συμμετοχής της χώρας μας στη χάραξη και διαμόρφωση των Διεθνών Πρωτοκόλλων Θεραπείας.

«Πλέον τα παιδιά μας  έχουν πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες και η λήψη των αποφάσεων  για τη θεραπεία τους γίνεται από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό για μια δεύτερη γνώμη. Έτσι, κάθε παιδί δέχεται ακριβώς την ίδια φροντίδα από τους γιατρούς μας στην Ελλάδα όπως και κάθε άλλο παιδί σε κάθε προηγμένη χώρα της Ευρώπης.

Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει έχει καταφέρει να μιλάει η κοινωνία ανοιχτά για τον καρκίνο και όχι να χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως ‘’παλιαρρώστια’’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πάτρα κάθε Δεκέμβριο ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου γεμίζει με πάγκους που λειτουργούν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, οι οποίοι ενημερώνουν τους πολίτες για τον καρκίνο στα παιδιά και πουλούν διάφορα αντικείμενα με σκοπό την ενίσχυση της «Φλόγας».

https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B1-%CE%A0%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82-268277356665716/

https://www.floga.org.gr/