Η σημασία των Αστερισμών στην Αστρολογία

Έχοντας εξαντλήσει τις βασικές μας προβλέψεις για τα θέματα του Νοεμβρίου, θα ήθελα να γράψω κάτι για να ενημερώσω για τη μεγάλη σημασία των αστερισμών και των απλανών αστέρων.

Από τη Θέκλα Μεταξά, Αστρολόγο – συγγραφέα

ΟΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

Για την ασπίδα του Αχιλλέα μπορεί να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο Η ασπίδα είχε 5 μεταλλικά στεφάνια, που πάνω τους απεικονίζονταν σκηνές από μια ειρηνική ζωή αλλά και σκηνές πολεμικές, με μάχες, σφαγές, καταστροφές. Απεικονίζονταν τα 12 ζώδια, ο Ήλιος, η Σελήνη, αλλά και κάποιοι αστερισμοί στους οποίους ο Ήφαιστος φαίνεται πως έδινε ιδιαίτερη σημασία. Είχε απεικονίσει τις Πλειάδες, τις Υάδες, τον Ωρίωνα και τη Μεγάλη Άρκτο. Γιατί επέλεξε αυτούς τους αστερισμούς μέσα από τόσους άλλους;

ΟΙ ΠΛΕΙΑΔΕΣ

Οι Πλειάδες ήταν 7 στον αριθμό, κόρες της Πλειόνης και του Άτλαντα που κουβαλούσε στους ώμους του τον ουρανό. ΠΛΕΙΟΝΗ ή ΠΛΕΙΩΝΗ και ΠΛΕΙΑΔΕΣ από το πλεύσις, πλέω, αλλά και πλείστος, πλέον, πλείστα και πολλές άλλες λέξεις. Οι Πλειάδες ως αστερισμός δεν θεωρούνται ευνοϊκές, φέρνουν δόξα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά φέρνουν και τύφλωση – κυριολεκτικά και μεταφορικά, φέρνουν και βίαιο θάνατο. Μία από τις Πλειάδες, η Ηλέκτρα, συνευρέθη με το Δία και γέννησε το Δάρδανο, πρώτο οικιστή της Τροίας.

Τα αρχαία χρόνια οι ναυτικοί δεν έπλεαν αν οι Πλειάδες δεν ήταν ορατές στον ουρανό, για να τους δείχνουν το δρόμο. Κάποιοι ποιητές ανέφεραν πως οι Πλειάδες είχαν μεταμορφωθεί σε περιστέρια και πως για 5 χρόνια έφευγαν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον κυνηγό Ωρίωνα.

ΥΑΔΕΣ

επίσης κόρες της Πλειόνης, με πατέρα ή τον Άτλαντα ή τον Ύαντα της Βοιωτίας. ΥΑΔΕΣ από το ρήμα ΥΩ δηλαδή βρέχω. Οι Υάδες θρηνούσαν και έκλαιγαν τον πατέρα τους Ύαντα, όταν αυτός σκοτώθηκε σε κυνηγετικό ατύχημα. Τα δάκρυα τους μεταβλήθηκαν σε βροχή. Ως αστερισμός εμφανίζονται προ της αυγής και προμηνύουν το τέλος του ξερού καλοκαιριού. Είναι και αυτές 7 τον αριθμό. Μαζί με τις αδελφές τους Πλειάδες, αποτελούν τις 14 Ατλαντίδες, ή Δωδωνίδες Νύμφες, στις οποίες ο Δίας εμπιστεύτηκε την ανατροφή του μικρού Διόνυσου.

Πλειάδες και Υάδες αποτελούν σμήνη αστέρων που βρίσκονται στο κεφάλι του αστερισμού του Ταύρου. Ο αστερισμός του Ταύρου κοιτάζει απειλητικά έναν άλλο αστερισμό, εκείνον του Ωρίωνα.

ΩΡΙΩΝ Η ΟΡΙΩΝ,

 Από το ΟΡΟΣ αλλά και ΟΡΙΟ. Ο Ωρίων έπρεπε να γνωρίζει τα όριά του. Τα παρέβλεψε και τιμωρήθηκε. Πρόκειται για έναν γιγάντιο αστερισμό, έτσι γιγάντιος όπως ήταν και ο θνητός Ωρίων. Είναι αυτός ο κυνηγός που κυνηγούσε με τα βέλη του τις περιστέρες Πλειάδες και Υάδες. Οι Πλειάδες και οι Υάδες καταστερίστηκαν από το Δια κι έτσι γλίτωσαν από τα βέλη του Ωρίωνα.

Ο Ωρίων είχε πολλές περιπέτειες στη ζωή του και περιέπεσε σε πολλά λάθη. Η απερισκεψία του τιμωρήθηκε από το δηλητηριώδες δάγκωμα ενός γιγάντιου Σκορπιού, που έστειλε η Θεά Άρτεμις. Ο Ωρίων καταστερίστηκε μαζί με τους δυο κυνηγετικούς του σκύλους, και αποτέλεσε τον γνωστό αστερισμό, και τα σκυλιά του τους αστερισμούς του Μεγάλου και του μικρού Κυνός. Ο Ωρίων βρίσκεται μπροστά από τον απειλητικό Ταύρο, και αντίθετα από τον Σκορπιό, τον οποίον προσπαθεί να αποφύγει, έτσι ώστε όταν ο ένας ανατέλλει, ο άλλος δύει. Λάμπει στο Νότο, μακριά από το Σκορπιό.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ

Μεγάλη και Μικρή Άρκτος. Δυο αστερισμοί που ποτέ δεν δύουν, έτσι ονομάζονται αειφανείς αστέρες, πάντα δηλαδή φαίνονται. Αυτό οφείλεται στην τιμωρία που επέβαλε η Θεά Ήρα. Δείχνουν πάντα το δρόμο προς το Βορρά. Η Μεγάλη Άρκτος συμβολίζει την Καλλιστώ, την πανέμορφη κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα, την οποίαν ερωτεύτηκε ο Δίας, και απέκτησε μαζί της ένα γιο, τον Αρκάδα.  Οργισμένη η Ήρα τους μεταμόρφωσε σε αρκούδες, και ο Δίας τους έστειλε στον ουρανό, να αποτελούν τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου η Καλλιστώ, και της Μικρής ο Αρκάς. ΚΑΛΛΙΣΤΩ από το ΚΑΛΛΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΗ, η πιο όμορφη. Το αστέρι ΠΟΛΛΑΡΙΣ της Μικρής Άρκτου, δείχνει στους ταξιδιώτες το Βόρειο Πόλο, και σήμερα θεωρείται ως το πολικό αστέρι, δηλαδή εκείνο που βρίσκεται πλησιέστερα προς το νοητό άξονα της γης. Λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, υπάρχει μια διαδοχή αστέρων τα οποία βρίσκονται πλησιέστερα προς τον άξονα της γης. Πριν από 5.000 χρόνια πολικό αστέρι ήταν ο ΘΟΥΜΠΑΝ, του αστερισμού του Δράκου, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Μικρή Άρκτο. Κάποιοι ερευνητές έχουν πει, πως η μετάπτωση των ισημεριών εκείνης της εποχής (του Τρωικού Πολέμου) και η αλλαγή πολικού αστέρα, συμβολίζει το γεγονός της πτώσης της Τροίας, που πέρασε σε άλλα χέρια. Ίσως λοιπόν ο Τρωικός Πόλεμος να έγινε πολύ παλαιότερα από όσο αναφέρει η επίσημη χρονολόγηση.

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ

 Ο Ήφαιστος αφηγείται μια ολόκληρη ιστορία. Δίνει στον Αχιλλέα ένα μήνυμα. Προσπαθώντας να αποσυμβολίσω τις απεικονίσεις, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι, ο Ήφαιστος αφηγήθηκε στον Αχιλλέα ολόκληρη τη ……ζωή αλλά και το τέλος του. Όλη η δύναμη και το κάλλος μαζεμένο (Μεγάλη Άρκτος). Άδικος πόλεμος, αθώες ψυχές (14 νύμφες μεταμορφωμένες σε περιστερές, κυνηγημένες άδικα από τον γιγάντιο κυνηγό). Υάδες, δάκρυα για τον άδικο χαμό τόσων ψυχών. Τιμωρία του κυνηγού- Αχιλλέα : δηλητηριώδες δάγκωμα Σκορπιού, σταλμένου από Θεούς. Ο Αχιλλέας σκοτώθηκε από δηλητηριασμένο βέλος. Δεν ήταν αθάνατος. Ήταν δυνατός. Το δηλητήριο που σκόρπισε ο Σκορπιός, ως ύπουλος αστερισμός, δείχνει ακόμη πως ο θάνατος του Αχιλλέα δεν έγινε σε μάχη, αλλά προήλθε από ύπουλη ενέργεια. Ποιος τον μισούσε τόσο πολύ; Ποιος ήταν τόσο ύπουλος; Ποιος ήταν αυθεντία στην κατασκευή δηλητηρίων;

Πολλά ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα ίσως για πάντα, η σημασία όμως των αστερισμών είναι διαχρονική και οι αστερισμοί δεν πρέπει να παραλείπονται από καμία πρόβλεψη για το μέλλον.