Η Ολυμπιακή Περιφέρεια θα δώσει ταυτότητα στον τόπο

«Απαραίτητο βήμα για να αποκτήσουμε ταυτότητα, η μετονομασία της Περιφέρειας»

Ανοιχτή παραμένει η πρόταση για μετονομασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε «Ολυμπιακή Περιφέρεια», ή Περιφέρεια «Ολυμπιακής Γης», από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, μια κίνηση η οποία υποστηρίζει θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον για την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.

Ο κ. Φαρμάκης θέλοντας να αξιοποιήσει την Ολυμπία, το πιο ισχυρό όνομα του πλανήτη ανακοίνωσε την πρόθεσή του, η οποία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρει «η πρότασή μου για μετονομασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε «Ολυμπιακή Περιφέρεια» ή «Περιφέρεια Ολυμπιακής Γης», στη διάρκεια του συνεδρίου για τον αθλητισμό στην Πάτρα, πήρα σκυτάλη από μια εμπνευσμένη ομιλία του κ. Κούβελου που μίλησε για τον Ολυμπισμό».

Έγινε μια πολύ ωραία συζήτηση που είχε να κάνει με την ταυτότητα κάθε χώρου και πως μπορεί αυτός ο χώρος να αντλήσει μέσα από τις αρχές που επικρατούν την ταυτότητά του, είτε έχει να κάνει με τον τουρισμό είτε με τα προϊόντα που παράγει είτε με τον πολιτισμό είτε με το οτιδήποτε.                                 

Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς από τότε που ιδρύθηκε η Περιφέρεια και αυτό είναι το έλλειμμα ταυτότητας και προς τα μέσα και προς τα έξω. Οι εκτός Δυτικής Ελλάδας δεν ξέρουν ποιοι είμαστε και οι εντός δεν ταυτίζονται με κάτι ανώτερο, με κάτι σπουδαίο που μας κάνει να είμαστε μαζί. Πιστός σε αυτό που πιστεύω βαθιά μέσα μου για την Αρχαία Ολυμπία και που το έχουμε κάνει πράξη και σαν περιφερειακή αρχή δίνοντας ως τουριστικό brand πλέον την περιφερειακή γη έθεσα στο δημόσιο διάλογο την μετονομασία της περιφέρειάς μας σε Ολυμπιακή Περιφέρεια. Είναι κάτι που θα εμπέδωνε αυτό που ήδη κάνουμε, αγαπάμε και εκπροσωπούμε και είναι απαραίτητο βήμα ώστε να αποκτήσουμε αυτό που μας λείπει, την ταυτότητα. Και είναι μια ανάγκη και για εμάς τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας αλλά και μια ανάγκη για σαφή, ξεκάθαρη σύστασή μας προς τα έξω».