Η νησίδα Ψείρα στην Κρήτη

Η Ψείρα είναι ακατοίκητη νησίδα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο άκρο του νομού Λασιθίου. Ανήκει στην Κοινότητα Λάστρου του Δήμου Σητείας και οφείλει την ονομασία της στο σχήμα της, το οποίο θυμίζει ψείρα.                                            

Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές προκύπτει ότι το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και καταστράφηκε έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Στη νησίδα ανακαλύφθηκαν ερείπια πετρόκτιστων διόροφων οικιών από την Πρωτομινωϊκή Περίοδο. Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και αγγεία, όπως επίσης και νεκροταφείο. Χαρακτηριστικό δείγμα των αγγείων είναι ο πυθαμφορέας του 1.600-1.500 π.Χ., ο οποίος είναι διακοσμημένος με κεφάλια από βόδια και κλάδους ελιάς σε κάθε πλευρά του. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι ο τόπος ήταν πλούσιος και πιθανολογείται ότι οι κάτοικοι ήταν εύποροι έμποροι και ψαράδες και ασχολούνταν με την επεξεργασία σφουγγαριών και πορφύρας.

Οι πρώτες ανασκαφές στην Ψείρα έγιναν από την ομάδα του αμερικάνου αρχαιολόγου Richard Seager το 1908. Επίσης, τριγύρω από την Ψείρα υπάρχουν αρχαία ναυάγια, γεγονός που έχει προσελκύσει στο παρελθόν δύτες αρχαιοκάπηλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι απέναντι από την Παχειά Άμμο, υπάρχει μια μικρή νησίδα που οι ντόπιοι ονομάζουν Κόνιδα δηλ. το αυγό της ψείρας και στο Μόχλος υπάρχει ακόμη ένα νησάκι με το όνομα Ψύλλος.

Νησίδα Ψείρα: