Ζάχος Χατζηφωτίου: «Έζησα όπως ήθελα, θυελλωδώς καλά»

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες μετά από τα γενέθλιά του και αφού έγινε 99 χρονών πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες  νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Κοσμικογράφος, «μπον βιβέρ» που σφράγισε τον προηγούμενο αιώνα και την κοινωνία της Αθήνας. Γνωστός γλεντζές, γόης της εποχής και λάτρης του γυναικείου φύλου.

Η οικογένειά του Ζάχου Χατζηφωτίου ήταν από τα Ψαρά, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Πλάκα. Η οικογένεια έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος Χατζηφωτίου στις 28 Σεπτεμβρίου 1923

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών και σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε. Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως έλεγε ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

Μετά τον πόλεμο επέστρεψε και εργάστηκε σε επιχειρήσεις της οικογένειάς του μέχρι το 1956 όπου ανέλαβε διευθυντής εκδοτικού οίκου μέχρι το 1962 στο Παρίσι.

Από το 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), με τον «Ταχυδρόμο»  το 1975 με το ψευδώνυμο «Ίακχος»  και από το 1977 στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός».

Στην τηλεόραση έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγραψε πολλά βιβλία, «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική» και άλλα πολλά.

Από το γάμο του με τη Τζένη Καρέζη

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Δανάη Σωσσίδη, γόνος της οικογένειας Κύρου με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα. Στο Παρίσι έκανε και τον τρίτο γάμο του με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε σε μεγάλο οίκο μόδας.

Στην ιστορία έχει μείνει και ο γάμος του με τη Τζένη Καρέζη στις 7 Μαϊου του 1962, με χιλιάδες κόσμου που έσπευσαν να δουν το λαμπερό ζευγάρι από κοντά. Μετά το διαζύγιό του με τη Τζένη Καρέζη ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε το μοντέλο Κατερίνα Παπαδημητρίου.

#ΖΑΧΟΣ ΖΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%86%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85