Αφράτα μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Υλικά για 4 άτομα

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 8 πατάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
Βήμα 2
Τις βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υλικά για τις πατάτες εκτός από το νερό.
Βήμα 3
Τις ανακατεύετε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού.
Βήμα 4
Τις αδειάζετε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
Βήμα 5
Περιχύνετε με το νερό και ψήνετε στους 200οC για 1 ώρα, έχοντάς τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.

Για τα μπιφτέκια

Βήμα 1
Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ, τρίβετε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα στον κιμά γιατί χρειάζεστε όλα τα υγρά τους.
Βήμα 2
Στραγγίζετε το ψωμί και το ψιχουλιάζετε στον κιμά.
Βήμα 3
Προσθέτετε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Βήμα 4
Ζυμώνετε πολύ καλά, για να αφρατέψει το μείγμα καλά.
Βήμα 5
Αν είναι σφιχτό το μείγμα, ραντίζετε με λίγο νερό. Αν είναι αραιό προσθέτετε λίγο ψωμί, φρυγανιά.
Βήμα 6
Πλάθετε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζετε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
Βήμα 7
Συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.