Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς

Έκκληση του δήμου Ζαχάρως Ηλείας να μην τηρήσουν οι πολίτες το έθιμο των αερόστατων

Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της επικινδυνότητας της περιοχής από την παρουσία δασικών και αγροτοδασικών εκτάσεων, ο δήμος Ζαχάρως, κάνει έκκληση στους πολίτες να μην τηρήσουν φέτος το έθιμο των αερόστατων στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πριν ακόμα φτάσουμε στο καλοκαίρι έχουν ξεσπάσει ήδη τέσσερις πυρκαγιές και μάλιστα πριν από το Πάσχα.

Η ανακοίνωση – παράκληση του δήμου Ζαχάρως αναφέρει:

«Αγαπητοί δημότες, το έθιμο να πετάνε αερόστατα στη Ζαχάρω τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι παλιό, δημοφιλές και αγαπητό, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Οι κλιματικές συνθήκες όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και καθιστούν το πέταγμα των αερόστατων πολύ επικίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς.

Την περασμένη χρονιά αερόστατο κατά την πτώση του προκάλεσε σοβαρή πυρκαγιά στο δάσος του Λαπίθα, στην περιοχή της Σμέρνας και παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων κάηκε μεγάλη δασική έκταση.

Ευτυχώς, λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της άπνοιας που επικρατούσε αποφύγαμε τα χειρότερα. Φέτος η πολύ χαμηλή υγρασία καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο το πέταγμα αερόστατων. Ήδη και χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμη στο καλοκαίρι, έχουν ξεσπάσει τέσσερις πυρκαγιές στην περιοχή μας. Κάνουμε έκκληση προς όλους να μην πετάξουν αερόστατα τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η οδηγία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο τελευταίο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Ζαχάρως ήταν ότι στην περιοχή του Δήμου μας ο κίνδυνος από το πέταγμα των αερόστατων είναι μεγάλος. Παρακαλούμε όλους για την τήρηση της σύστασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την προσοχή σας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!»