Απόδραση στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833.

Εκτός από διασκεδαστική είναι και εκπαιδευτική εκδρομή όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Παλαμήδι, την Παλαιά πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι που είναι βασικά αξιοθέατα. 

Το Μπούρτζι, το μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι. Από το 1930 το κάστρο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, που λειτουργούσε έως το 1970, φιλοξενώντας πολλές προσωπικότητες. Σήμερα αποτελεί μαζί με το Παλαμήδι το σήμα κατατεθέν της πόλης και μπορείς να μεταβείς σε αυτό με βαρκούλες.

Το Παλαμήδι είναι ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία 

Στην είσοδο της γραφικής εκκλησίας του Άγιου Σπυρίδωνα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Πηγή:Pepnafplio 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ο Παλαμήδης

Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του παλιού Παρθεναγωγείου Ναυπλίου και ιδρύθηκε από τον προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου ο “ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ το 1951 την οποία πλούτισε με 3.500 τόμους βιβλίων, με δωρεές των μελών του.

Η βιβλιοθήκη λειτούργησε με δαπάνες του Συλλόγου για περισσότερο από ένα έτος. Στη συνέχεια και επειδή ο Σύλλογος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές δαπάνες της βιβλιοθήκης, την μετέτρεψε σε Δημόσια Βιβλιοθήκη και το 1952 την παρέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις αίθουσές της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται  διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαγωνισμοί, συμπόσια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Από το βήμα της περνούν λόγιοι, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Μέσα στην πενηντάχρονη πορεία της έχει μεταξύ άλλων εκδώσει αρκετά βιβλία και έχει υλοποιήσει συνέδρια και ομιλίες μορφωτικού ενδιαφέροντος.

Στο Ναύπλιο λειτουργούν μουσεία καθώς και παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης: Αρχαιολογικό Μουσείο: Οικοδομήθηκε, για την αποθήκη του στόλου από τον Βενετσιάνο Αυγουστίνο Σαγρέδο 1713. Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα- (ΠΛΙ) Βασίλειος Παπαντωνίου: Ιδρύθηκε, από τη διάσημη ενδυματολόγο-σκηνογράφο Ιωάννα Παπαντωνίου, στη μνήμη του πατέρα της Βασίλειου Παπαντωνίου το 1974.

Πολεμικό Μουσείο: Στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο όπου λειτούργησε, η πρώτη Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας ή αλλιώς το Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον από τον πρώτον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια για να στελεχώσει τον Στρατό και των Πολεμικό Ναυτικό από το 1828 έως το 1834 και αναπαλαιώθηκε το 1988.

Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου

Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο κτίστηκε το έτος 1905 και πέρασε στην κυριότητα του δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση. Το1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργήσει ως παράρτημά της. Η υποδειγματική ανακαίνιση του κτηρίου και ο μουσειολογικός εξοπλισμός του έγινε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

Το λιοντάρι που σμιλεύτηκε στον βράχο του Ναυπλίου…

Τον Ιανουάριο του 1833 ο 17χρονος βασιλιάς Όθωνας έφτασε στο Ναύπλιο.  Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν για να τον υποδεχτούν, ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος κατέθεσε τα όπλα του μπροστά στα πόδια του βασιλιά για να δείξει ότι θα υπηρετήσει την νέα τάξη πραγμάτων….


Ο νεαρός Όθωνας, συνοδευόταν από Βαυαρούς συμβούλους και αξιωματούχους, διάβαζε ελληνική ιστορία και έκανε ταξίδια για να γνωρίσει την νέα του πατρίδα.

Ωστόσο το μεσογειακό κλίμα και οι συνήθειες της περιοχής ήταν πρωτόγνωρα για τους Βαυαρούς με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά και αρκετοί τότε έχασαν τη ζωή τους.

Αργότερα κι ενώ η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος Α’, ζήτησε από τον Βαυαρό γλύπτη,Κρίστιαν Ζίγκελ να φιλοτεχνήσει ένα γλυπτό στη μνήμη των συμπατριωτών του που πέθαναν εκείνα τα χρόνια στο Ναύπλιο….


Ο Ζίγκελ σμίλευσε πάνω σε βράχο στο συνοικισμό Πρόνοια ένα τεράστιο γλυπτό που είχε τη μορφή λιονταριού και στη γερμανική επιγραφή που υπάρχει αναγράφεται: «Οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της βασιλικής βαυαρικής μεραρχίας προς του συμπατριώτες τους. Ανηγέρθη από τον βασιλέα Λουδοβίκο Α’ της Βαυαρίας. Το εποίησε ο Χριστιανός Ερρίκος Ζίγκελ».

Ναύπλιο Drone DJI Phantom 3 Greece, από το Youtube